Cel mai mare cinematograf în aer liber de pe litoral, abandonat de 20 de ani, va fi din nou deschis

0
Publicat:

Cel mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră va fi renovat în cadrul proiectului „Eforie Colorat“.

FOTO Eforie Colorat
FOTO Eforie Colorat

Eforie Colorat anunță începerea lucrărilor de renovare a fostei cabine de proiecție și a casei de bilete ale

Noile spații multifuncționale vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 - iunie 2024.

Sâmbătă, 15 iulie, va avea loc aici vernisajul instalației “Inflatable Concrete” — o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.

Desenele, aparent naive, sunt transpuneri ale interesului față de memorie și copilărie, într-un soi de artfeacte care par a fi descoperite pe plajă, acompaniate de râsete de copii și sunetul valurilor.

image

Cel mai mare cinematograf în aer liber de pe litoral

Cel mai mare cinematograf în aer liber din suita stațiunilor de la Marea Neagră, cu cel mai mare ecran de proiecție, grădina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1958 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost abandonată și, ulterior, complet uitată. Și-a păstrat identitatea până în ultimii săi ani de viață, găzduind neîntrerupt proiecții de film în aer liber.

În Cinemascop a fost stins, într-o bună zi, proiectorul, la fel și reflectoarele, iar peste grădină s-a lăsat ani buni tăcerea.

Natura a invadat apoi un teritoriu uitat, făcându-și loc prin dalele de beton cu fire de iarbă sau lăstari de copaci. Faimosul ecran de proiecție s-a rătăcit, cu timpul, printre frunze, iar scaunele și accesoriile de decor au pierit, devorate de cari sau mucegai. Grădina Cinemascop a ajuns o ruină în cei 15 ani în care nimeni nu i-a mai găsit vreun posibil sens. Mai târziu, o echipă de tineri a scos tone de deșeuri din grădina de vară pustie, pentru a proiecta apoi primele filme, menite să-i redea acestui centru identitatea de odinioară.

Demersul a început o dată cu lansarea Festivalului “Cinemascop”, proiect inițiat de Emil Cristian Ghiță și organizat, în anul 2018, de Centrul Ceh, alături de Primăria Eforie și Radef România Film. Ulterior, au fost create noi oportunități de servicii culturale pentru public, dar și o nouă platformă de expunere pentru artiștii emergenți și pentru cei consacrați deopotrivă.

Festivalul Eforie Colorat a transformat Grădina Cinemascop într-un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, în primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. După câteva etape de igienizare, anul acesta, organizatorii anunță primele renovări și transformarea încăperilor reabilitate în centru cultural comunitar. Un punct de întâlnire care va rămâne deschis pe toată durata anului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite