Ministrul Sănătății: „Registrele de boală fundamentează politicile de sănătate şi alocarea de fonduri”

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat marți că registrele de boli sunt esențiale pentru fundamentarea politicilor de sănătate și pentru alocarea eficientă și predictibilă a fondurilor. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății - Foto Arhivă
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății - Foto Arhivă

Alexandru Rafila a vorbit despre registrele de boală în cadrul conferinței "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres. Ministrul Sănătății a evidențiat importanța operaționalizării Registrului național de boli oncologice și a menționat că finanțarea alocată anterior pentru aceste registre va fi reutilizată pentru a sprijini această inițiativă. 

 "În general, registrele de boală fundamentează politicile de sănătate şi alocarea de fonduri într-un mod raţional, într-un mod predictibil şi, atunci, evident, că folosesc, în primul rând, pentru utilizarea eficientă a resurselor şi nu pentru o risipă sau alte lucruri care pot să fie mai mult sau mai puţin subiective. Evident că şi registrele sunt importante pentru noi ca să putem să avem o politică coerentă, predictibilă şi finanţabilă, până la urmă, pentru principalele patologii din România", a precizat Alexandru Rafila. 

Conform declarației ministrului, există fonduri alocate pentru registrele de boli, care vor beneficia de o platformă comună.  

"Discutăm în primul rând despre Registrul naţional de boli oncologice. Se lucrează la caietul de sarcini pentru ca acest registru să devină funcţional. Oricum, toate aceste registre vor avea o platformă comună şi de acolo va pleca fiecare registru specific. Introducerea unora dintre bolile rare în cadrul acestor registre va fi posibilă până la sfârşitul anului, iar acest lucru trebuie făcut şi cu o anumită prioritizare a beneficiarilor", a explicat ministrul Sănătăţii. 

De altfel, resurse de finanțare au fost alocate pentru realizarea registrelor de boală, dar nu au fost folosite.  

"Au fost bani care au fost mai demult alocaţi registrelor şi nu au fost folosiţi. Acum o să avem o altă finanţare care va duce, sper, în final, la operaţionalizarea măcar a câtorva dintre ele, iar Registrul de boli oncologice este o prioritate. Este unul dintre elementele care ţin de bolile rare ( Registrul Naţional de Implant Cohlear). (...) Avem comisie de specialitate care împreună cu Comisia de ORL pot să aducă argumentele necesare ca implantul cohlear să devină una dintre priorităţile care să fie incluse într-unul din primele registre disponibile", a menționat Alexandru Rafila. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite