De ce s-a scufundat vasul de la Sfântu Gheorghe. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: „probabil o coliziune cu o altă navă”

0
Publicat:

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, are o ipoteză cu privire la motivul care a dus la scufundarea, sâmbătă dimineaţă, a navei "Mohamed Z", sub pavilionul Tanzaniei, în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. El spune că cel mai probabil a fost vorba despre o coliziune cu un alt vas, potrivit News.ro.

Nava “Mohamed Z", care s-a scufundat în Marea Neagră
Nava “Mohamed Z", care s-a scufundat în Marea Neagră

„Această navă venea de la Mersin, probabil către Sulina, pentru un port ucrainean. Nu ştiu dacă era încărcată sau nu. Asta ar trebui să spună Autoritatea Navală Română. În dreptul localităţii Sfântu Gheorghe probabil ar fi fost o coliziune cu o altă navă, care este acum în zonă. O navă comercială cu pavilion Belize. O să dea şi Autoritatea Navală Română mai multe amănunte despre acest lucru. Incidentul s-a întâmplat dimineaţă, la ora 4.00 şi trei oameni încă sunt dispăruţi, din păcate”, a spus Adrian Mihălcioiu.

Întrebat cum este posibil ca un vas să se scufunde aşa de repede, chiar şi în urma unei coliziuni, liderul SLN a explicat faptul că, fiind vorba despre un model mai vechi, nava nu avea dublu fund, plus că orice ambarcaţiune are anumite puncte vulnerabile, care, odată afectate, duc la scufundarea rapidă.

„Nava se poate scufunda foarte rapid dacă este lovită în anumite zone destul de sensibile. Nava fiind foarte veche, probabil că nu avea dublu fund, nu avea dublu bordaj. Nava fiind din ‘80 sau din ‘88, se poate întâmpla ca navele să se scufunde la coliziuni şi ştim foarte bine că se întâmplă în toată lumea coliziuni marine şi navele unele se scufundă, altele sunt doar avariate, depinde unde s-a produs coliziune”, a detaliat Adrian Mihălcioiu.

De asemenea, el a explicat procedura standard pentru starea de alarmă, dar a vorbit şi de faptul că la ultima inspecţie, efectuată în Egipt, au fost raportate patru deficienţe în legătură cu "Mohamed Z". Totuşi, pentru că nava nu a fost reţinută, Adrian Mihălcioiu consideră acestea nu erau grave.

„Dai semnalul de alarmă. Nava nu s-a scufundat instantaneu. Transmiţi SOS şi apoi dai drumul la mijloacele de salvare individuale de pe bord, bărcile de salvare. Nu ştiu dacă se poate scufunda o navă chiar în trei minute. Dar şi în trei minute poţi să te salvezi. Nu ştiu aceasta în ce condiţii naviga. A fost inspectată în Egipt ultima dată şi a avut patru deficienţe. Nu ştiu ce fel de deficienţe, dar ea nu a fost reţinută. Nu a avut deficienţe majore. E o navă care a fost cumpărată anul acesta de la un alt proprietar, de la 1 ianuarie naviga cu noul proprietar”, a spus Adrian Mihălcioiu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite