Salatele românești, într-un top mondial publicat de Taste Atlas. Cu ce preparate simple uimește România

0
Publicat:

Șase rețete românești apar printre cele mai apreciate din lume, conform unui top întocmit de un cunoscut site cu specific culinar, Taste Atlas, gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale.

Top 100 conține șase salate românești. SURSA tasteatlas.com
Top 100 conține șase salate românești. SURSA tasteatlas.com

Tasteatlas.com, un agregator de articole despre mâncare şi turism culinar, a lansat la 15 mai 2024 „Top 100 salate din lume”.

Pe primul loc se află Dakos, un fel de mâncare tradițional cretan care constă dintr-o felie de pâine uscată din orz, numită paximadi, care este acoperită cu brânză mizithra fărâmițată, roșii coapte tăiate, măsline întregi, capere, oregano proaspăt și câteva picături generoase de ulei de măsline de calitate. Pâinea uscată este adesea frecată ușor cu un cățel de usturoi și presărată cu un pic de sare de mare.

Salata de ardei copți. SURSA tasteatlas.com
Salata de ardei copți. SURSA tasteatlas.com

Pe locul 26 se află primul dintre produsele românești nominalizate de tasteatlas.com în top 100. Este salata de ardei copți.

„Această mâncare tradițională românească se prepară din ardei capia roșii sau galbeni copți și curățați, care pot fi tăiați felii sau serviți întregi. În timp ce ardeii încă sunt calzi, se stropesc cu un amestec de ulei și oțet și ocazional sunt acoperiți cu felii de usturoi. Salata se servește călduță sau bine răcită și, de obicei, însoțește feluri principale pe bază de carne, dar poate fi și o gustare excelentă atunci când este servită cu pâine”, este descrierea făcută de redactorii tasteatlas.com.

Salata de roșii. SURSA tasteatlas.com
Salata de roșii. SURSA tasteatlas.com

Salata de roșii este plasată la poziția 38, după Palathosalata grecească și înainte de Ohitashi din Japonia.

„Prepararea salatei de roșii este relativ simplă, constând în tăierea roșiilor în bucăți și amestecarea lor cu un dressing obținut prin combinarea uleiului de măsline, oțetului balsamic, cepei și usturoiului cu condimente precum cimbrul și busuiocul. Acest tip de salată este de obicei consumat cu pâine proaspătă sau combinat cu brânză de vaci și poate servi chiar ca topping pentru bruschete”, scrie tasteatlas.com în dreptul produsului românesc.

Salata de varză. SURSA tasteatlas.com
Salata de varză. SURSA tasteatlas.com

Următoarele patru salate românești se află în cea de-a doua jumătate a clasamentului. Pe locul 51 este salata de varză, care, conform descrierii de pe site-ul culinar, este o salată simplă și crocantă, care de obicei se prepară cu o combinație de varză albă tocată și morcovi, ulei vegetal, sare, piper și oțet.

„Varza este amestecată cu sarea și conținutul este lăsat deoparte pentru ca sarea să înmoaie varza prin extragerea umezelii din aceasta. Odată pregătită, varza este stoarsă pentru a elimina umezeala și transferată într-un alt castron, apoi amestecată cu restul ingredientelor”, spun cei de la tasteatlas.com.

În top mai găsim salata de sfeclă, pe locul 60, și salata de castraveți, la poziția 77. Despre aceasta din urmă, tasteatlas.com scrie că este o combinație de castraveți proaspeți, ceapă, ulei de măsline, sare, tarhon și oțet de mere. „Castraveții sunt tăiați subțire și amestecați cu ceapă feliată, sare, tarhon, oțet și ulei”, potrivit site-ului culinar.

Salata de castraveți. SURSA tasteatlas.com
Salata de castraveți. SURSA tasteatlas.com

Salatele joacă un rol important în timpul unui ospăț, completând experiența culinară. Ele sunt adesea servite la începutul mesei pentru a deschide apetitul.

Ingrediente precum verdețurile proaspete, legumele crocante și dresingurile ușoare pregătesc papilele gustative pentru mâncărurile ma consistente care urmează.

Salatele sunt adesea prezentate într-un mod atrăgător, adăugând un element vizual plăcut mesei. Culorile vii și aranjamentele creative contribuie la aspectul general al ospățului.

De asemenea, pentru cei care preferă opțiuni mai ușoare sau au restricții alimentare, salatele reprezintă o alegere excelentă, putând fi adaptate pentru a fi vegane, fără gluten sau potrivite altor regimuri dietetice specifice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite