Combinația letală ascunsă într-un ambalaj frumos. Medic: „Aceste excitante pot fi mortale pentru cei neobișnuiți“

0
Publicat:

Băuturile energizante reprezintă o reală amenințare pentru sănătatea românilor, susțin cadrele medicale. Astfel, produsele frumos ambalate, care atrag tot mai mulți adepți, nu sunt altceva decât o combinație letală de substanțe.

Adolescent consumând băuturi energizante SURSĂ FOTO Shutterstock
Adolescent consumând băuturi energizante SURSĂ FOTO Shutterstock

Specialiștii susțin că aceste băuturi pot cauza reale probleme de sănătate și că pacienții care prezintă probleme cardiovasculare nediagnosticate pot fi extrem de afectați din cauza consumului.

Combinația cu potențial letal

Dr. Tudor Ciuhodaru de la Iași a vorbim despre combinația care poate fi letală și care poate provoca foarte multe afecțiuni cardiovasculare. Totodată, acesta susține că există anumite categorii de persoane care sunt predispuse la a dezvolta complicații.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahară. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurile de zahăr conține o astfel de băutură. Deci, trebuie să ne gândim că aceste combinații, cu alcool, s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea organismului. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sitemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Soluțiile care pot salva foarte multe vieți

Vânzarea băuturilor energizante către minori a fost interzisă prin lege. Cu toate acestea, medicii sunt încă îngrijorați și prezintă câteva metode prin care ar putea fi prevenite tragediile în care sunt implicați minorii.

Recent, un tânăr de doar 13 ani a decedat pe terenul de sport, după un antrenament. Acesta consumase, în ziua respectivă, nu mai puțin de trei băuturi energizante care, într-un final, i-au fost fatale. Un caz similar a avut loc în urmă cu câteva luni și în Iași. Atunci, un tânăr în vârstă de 17 ani, care consumase cinci băuturi energizante într-o zi, nu a mai putut fi salvat de medici.

Educația pentru sănătate, inclusiv cea nutrițională, este o soluție. Un capitol în plus la orele de biologie poate face diferența dintre viață și moarte. Ar trebui să existe semnale de avertizare pentru acest tip de băuturi. Totodată, noțiunile de prim-ajutor ar trebui să fie cunoscute încă de la școală, pentru a se interveni rapid, dacă este cazul”, adaugă medicul ieșean.     

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite