Cât de periculoase pot fi băuturile energizante, care au fost interzise minorilor. Medicii trag un semnal de alarmă

0
Publicat:

Băuturile energizante sunt o modă a zilelor noastre și sunt consumate, de cele mai multe ori, de tineri. Camera Deputaților a adoptat marți, 20 februarie, un proiect de lege care interzice comercianților să mai vândă băuturi energizante către minori. Au fost 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă”.

Băuturi energizante
Băuturi energizante

Această decizie era una necesară, susțin cadrele medicale, pentru că băuturile energizante pot fi extrem de dăunătoare pentru organism.

Combinațiile care pot fi letale

Medicii susțin că această decizie este una extrem de importantă, deoarece băuturile energizante pot fi letale. Astfel, consumate în combinație cu alte substanțe, pot conduce la un cocktail mortal și pot afecta chiar și persoanele sănătoase.

,,Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Oamenii trebuie să cunoască pericolul la care se expun

La nivel național se vând, anual, aproximativ 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Acest lucru, susțin medicii, este extrem de îngrijorător, mai ales din cauza faptului că multe persoane nu realizează riscul imens la care se expun. Dr. Tudor Ciuhodaru susține că, la fel ca în cazul țigărilor, ambalajul băuturilor energizante ar trebui să prezinte și riscurile la care se expun consumatorii.

 „Pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate. Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante", adaugă doctorul ieșean.  

Dovada că băuturile energizante pot fi letale

Cazul unui tânăr din Iași a făcut înconjurul țării în vara anului trecut. În cursul zilei de 13 iulie 2023, un elev în vârstă de 17 ani, aflat într-o tabără organizată de o universitate din Iași, a decedat.

Acesta a suferit un infarct și nu a mai putut fi salvat în ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale și de un student al Facultății de Geografie care a început manevrele de resuscitare înainte de sosirea echipajului medical.

Conform doctorilor, tânărul consumase, într-o noapte, nu mai puțin de patru băuturi energizante și fumase două pachete de țigări.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite