Alexandru Rafila: „Accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate”. Care sunt planurile ministerului Sănătății

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, subliniază prioritatea accesului la medicamente generice, inclusiv oncologice, și sprijină industria farmaceutică românească. Planurile ministerului Sănătății includ implementarea de registre de boli pentru politici de sănătate mai previzibile și extinderea listei de medicamente compensate și gratuite.

Accesul la medicamente generice,esențial pentru sănătate - Foto Arhivă
Accesul la medicamente generice,esențial pentru sănătate - Foto Arhivă

"Cred că în această discuţie legată de generice şi de medicamentele originale nu este vorba despre o competiţie în mod normal, trebuie să fie vorba despre un acces corect al pacienţilor la medicaţie, pentru că nu putem să privăm marea majoritatea a pacienţilor dintr-o ţară de medicamentele generice care sunt accesibile ca şi preţ în primul rând, acoperă toată paleta de arii terapeutice, inclusiv mă refer la cele oncologice pentru că multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice şi lucrul acesta trebuie să fie foarte clar - accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate şi pentru Ministerul Sănătăţii şi în general pentru politica din cadrul Uniunii Europene", a spus ministrul la conferinţa "Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare" organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, potrivit Agerpres.

Sprijinirea industriei farmaceutice românești reprezintă o componentă crucială, mai spune ministrul.

"Mai este o componentă legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti. Ea are loc în momentul faţă. Sunt companii importante din România. Statul român este acţionar majoritar la una singură, la Antibiotice Iaşi, dar şi acolo şi la alte companii care sunt cu capital privat exclusiv există un interes încât această industrie să fie sprijinită, pentru că ea pe de o parte aduce resurse de natură economică şi pe de altă parte oferă şi acces la medicamente care au preţuri rezonabile şi acoperă toate ariile terapeutice", a arătat Alexandru Rafila.

De altfel, în perioada următoare vor apărea registre de boli care vor ajuta autoritățile în planificarea politicilor de sănătate.

"În perioada următoare o să începem să avem şi în România registre de boli. Registrele de boli fac predictibile politicile de sănătate şi necesitatea de finanţare pentru că ştim exact despre câţi pacienţi este vorba, iar acele contracte cost-volum-rezultat au în spate date care sunt reale şi nu care sunt estimate. Şi din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor dacă ştie exact cât trebuie să finanţeze într-un an, de exemplu, medicamentele originale, atunci şi adaptabilitatea bugetată este mai bună", a explicat ministrul Sănătăţii.

Totodată, Alexandru Rafila a amintit că lista de medicamente compensate și gratuite a fost extinsă recent, printr-o Hotărâre de Urgență, cu 28 de tratamente inovative.

"Există reglementare în ceea ce priveşte accesul la medicaţia biosimilară, încât ea să devină majoritară pentru aceste medicamente biologice, cum le numim noi, dar sigur că aici mai sunt două elemente care trebuie luate în considerare: este vorba despre modul în care medicii prescriu aceste medicamente şi modul în care acceptă pacienţii, cum se discută cu pacienţii. Gândiţi-vă că sunt tratamente pe care unii oamenii le iau de ani de zile şi în momentul în care îi schimbi medicamentul, chiar dacă este un biosimilar, există o anumită reticenţă din partea pacienţilor. Lucrurile acestea durează. Noi am făcut legislaţia care permite accesul la medicaţie biosimilară, dar este un proces care cred că încet, încet o să ducă la un mai bun acces la medicaţie al celor cu afecţiuni care necesită tratamente biologice", a susţinut Rafila.

Acces nediscriminatoriu la medicamente, esențial pentru sistemul de sănătate

La rândul ei, Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, subliniază importanța asigurării unui acces nediscriminatoriu la o gamă variată de medicamente, inclusiv generice, biosimilare, medicamente inovative și terapii noi.

"Este extrem de important un acces nediscriminatoriu atât pentru medicamentele generice şi biosimilare, cât şi pentru medicamentele inovative şi terapii noi. Există boli în care fără aceste medicamente inovative nu poţi să depăşeşti stadiul de boală şi atunci fiecare tip sau clasă de medicament îşi are rolul ei. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare este un rol esenţial, pentru că ele reprezintă de fapt baza medicaţiei oricărui spital. (...) În ultimii ani sunt eforturi vizibile şi paşi mari făcuţi pentru a realiza aceste neajunsuri ale sistemului de sănătate. (...) S-au rezolvat nişte neajunsuri în legătură cu preţuri pentru medicamente generice şi biosimilare", a spus Orban, în cadrul aceluiași eveniment.

Însă, medicul adaugă că există provocări persistente în asigurarea accesului la substanțele de bază necesare pentru producția medicamentelor.

"Pandemia COVID şi situaţia geopolitică a ţării noastre arată că avem nişte probleme şi ne-au tras nişte semne de alarmă. Sunt foarte multe fabrici la nivelul ţării noastre ...dar problemele atât la nivelul ţării, cât şi la nivel european rămân aceleaşi. Accesul la substanţa de bază este încă extrem de dificil. Vorbim de ţări foarte îndepărtate - India sau China - care îngreunează foarte mult aprovizionarea acestor fabrici. Ţara noastră nu demult era un producător important de materii prime şi cred că aici undeva guvernanţi ar trebuie se preocupe pentru a găsi noi soluţii şi a reveni ţara noastră la nivelul la care a fost nu demult. (...) Ar ajuta foarte mult nu numai România, ci şi ţările din Europa pentru posibilitatea fabricării multor medicamente generice sau biosimilare", consideră Carmen Orban.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite