Republicanii, din nou în impas în Camera Reprezentanților: au renunțat să-l susțină pe candidatul lui Trump, după trei voturi eșuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanii i-au retras vineri sprijinul republicanului de line dură Jim Jordan, susținut de Donald Trump, după ce acesta a eșuat pentru a treia oară să obțină numărul de voturi necesar pentru a deveni noul președinte al Camerei Reprezentanților. Vineri, Jordan a obținut doar 194 de voturi în a treia rundă de vot, în scădere față de primele două. Cu o majoritate restrânsă în Cameră, de doar 221 de mandate la 212, republicanii nu-și pot permite să piardă mai mult de câteva voturi, și par să fie în impas în a găsi un candidat care să se bucure de o susținere largă.

Jin Jordan era încrezător dar susținerea lui a scăzut cu fiecare rundă de vot FOTO EPA-EFE
Jin Jordan era încrezător dar susținerea lui a scăzut cu fiecare rundă de vot FOTO EPA-EFE

„Trebuie să ne unim pentru a ne da seama cine va fi speakerul nostru. Voi lucra cât de mult pot pentru a ajuta acea persoană”, a spus Jordan reporterilor după ce colegii săi au votat pentru a-i revoca candidatura la șefia forului legislativ, a cărui activitate este paralizată de aproape trei săptămâni.

„Va trebui să ne întoarcem la planşa de desen”, a declarat Kevin McCarthy, înlăturat din funcţia de speaker de către un mic grup de republicani ultraconservatori la 3 octombrie.

Fondator al grupului radical de dreapta  House Freedom Caucus, candidatura lui Jordan s-a prăbușit în mare parte din cauza faptului că republicanii mai centriști  îl consideră mult prea extremist, dar și tacticile dure folosite pentru a le câștiga voturile au înclinat în balanță în ultimele zile. Aceștia s-au plâns că au fost bombardați cu apeluri telefonice și chiar au raportat amenințări cu moartea. Jordan a negat orice implicare în asemenea manevre.

Republicanii au părăsit reuniunea cu ușile închise de vineri, părând mai confuzi ca niciodată cu privire la calea de urmat și la cine este cel mai potrivit pentru a-i conduce. Mulți și-au exprimat frustrarea, iar unii au făcut apel la reflecție după prăbușirea candidaturii lui Jordan la șefia forului. "Ne-am întors la punctul de plecare", a declarat reprezentantul din Dakota de Sud, Dusty Johnson.

Câmpul potențialilor candidați care vor să îi succeadă lui McCarthy în calitate de viitor speaker se anunță deja aglomerat și este posibil ca și alții să facă un anunț în acest sens în zilele următoare.

Reprezentantul din Minnesota, Tom Emmer, al treilea republican din Senat, face apeluri pentru a candida, potrivit a două surse. Iar McCarthy îl susține pentru funcția de speaker, spun sursele CNN, oferind un impuls timpuriu pentru candidatura sa. McCarthy nu a susținut public niciun candidat atunci când Jordan și Scalise au concurat pentru nominalizare. Pe de altă parte, Trump le-a spus aliaților apropiați în privat că s-ar opune, a dezvăluit Politico,

Reprezentantul Kevin Hern din Oklahoma a declarat vineri pentru CNN că intenționează să candideze pentru funcția de speaker și a spus că va munci "din greu" pentru a atrage oamenii de partea sa. Un purtător de cuvânt al reprezentantului Jack Bergman din Michigan, între timp, a declarat pentru CNN că și acesta candidează pentru acest rol.

Acum, când câmpul este larg deschis, Austin Scott, reprezentantul Georgiei, care a lansat săptămâna trecută o candidatură de ultim moment împotriva lui Jordan, dar a renunțat rapid și apoi l-a susținut pe Jordan, candidează din nou, a declarat purtătorul său de cuvânt pentru CNN.

Reprezentantul Patrick McHenry, președintele interimar al Camerei Reprezentanților, a declarat că republicanii se vor reuni luni pentru un forum al candidaților. "Avem nevoie de spațiu și timp pentru ca candidații să vorbească cu alți membri", a spus el.

Timp de mai bine de două săptămâni, impasul republicanilor a blocat Casa Albă a SUA, lăsând o parte importantă a guvernului în mare dificultate, într-un moment de provocări pe plan intern și extern. În timp ce democrații s-au oferit să medieze un acord bipartizan pentru a redeschide Camera, majoritatea republicană pare să nu aibă nicio idee despre cum să pună capăt turbulențelor politice și să se întoarcă la lucru.

O propunere extraordinară, aceea de a acorda președintelui interimar pro tempore, reprezentantul Patrick McHenry, mai multe puteri pentru următoarele câteva luni pentru a readuce Camera în sesiune și pentru a desfășura activități cruciale, a fost respinsă rapid de către aliații ultraconservatori ai lui Jordan, dar și de McHenry însuși.

Republicanii, tot mai fracturați

Republicanii prezic că, în esență, Camera ar putea rămâne închisă până la termenul limită de la jumătatea lunii noiembrie, când Congresul trebuie să aprobe finanțarea sau riscă o închidere a guvernului federal.

"Încercăm să ne dăm seama dacă există o modalitate de a ne întoarce cu o soluție exclusiv republicană", a declarat veteranul legislator Tom Cole, republican din Oakla, citat de AP.

"Asta este ceea ce fac majoritățile normale. Ceea ce a făcut această majoritate este să dovedească faptul că nu este o majoritate normală", a subliniat el.

Îngrijorător este faptul că nu este deloc clar pentru ce se mai ceartă republicanii din Camera Reprezentanților - și cu atât mai puțin dacă vreun lider republican poate rezolva impasul ce riscă să devină o criză.

Haosul republican care a izbucnit la 3 octombrie, când o mică gașcă de opt adepți ai liniei dure, condusă de reprezentantul Matt Gaetz din Florida, a orchestrat înlăturarea istorică a lui McCarthy, s-a transformat într-o cascadă de nemulțumiri, noi facțiuni și alianțe ad-hoc.

Gaetz și adepții liniei dure au vrut să îl pedepsească pe McCarthy pentru o serie de greșeli percepute, inclusiv pentru că a adoptat o legislație împreună cu democrații pentru a menține finanțarea guvernului și pentru a preveni o închidere federală.

Dar când Scalise a obținut nominalizarea pentru a-l înlocui pe McCarthy, aliații lui Jordan au încălcat regulile partidului și au blocat ascensiunea. Scalise și-a retras brusc nominalizarea.

Supărați că Scalise nu are parte de un tratament corect, republicanii mai mainstream și-au organizat propria revoltă împotriva lui Jordan, argumentând că nu merita votul.

Liderul minorității democrate Hakeem Sekou Jeffries a reiterat că partidul său este "pregătit, dispus și capabil" să colaboreze cu republicanii mai tradiționali pe calea redeschiderii Camerei - mai ales că Congresului i se cere să ia în considerare pachetul de ajutor nou anunțat de Joe Biden pentru Israel, Ucraina și prioritățile interne.

Jordan a fost un aliat de top al lui Trump, în special în timpul atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu al susținătorilor fostului președinte, care încercau să anuleze alegerile din 2020 pe acesta care le-a pierdut în fața lui Biden. Trump i-a acordat lui Jordan o Medalie a Libertății.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite