VIDEO Primul organ livrat cu drona s-a finalizat cu un transplant de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, un rinichi a fost livrat cu ajutorul dronei pentru a fi transplantat cu succes unei paciente, potrivit cnn.com. Vehiculul aerian fără pilot ar putea deveni în curând cel mai rapid, sigur şi ieftin mijloc de transport în lupta contra cronometru pe care o presupune activitatea de transplant.

În urmă cu doar câteva zile specialiştii de la Universitatea Maryland Medical Center, SUA, au anuţat succesul unui transplant de rinichi a cărui livrare s-a făcut cu drona.

Sistemul de transport a fost pus la punct de către o echipă de specialişti care a inclus medici, cercetători şi ingineri, experţi în aviaţie de la Universitatea Maryland School of Medicine, Universitatea Maryland - Şcoala de ingineri şi de la Living Legacy Foundation Maryland, o organizaţie nonprofit implicată în facilitarea activităţii de donare şi transplant de organe şi ţesuturi.

„Este pur şi simplu uluitoar“, a mărturisit pacienta de 44 de ani din Baltimore care a primit rinichiul şi care a urmat dializa timp de opt ani înainte de a ajunge la transplant. Ea a recunoscut că, în urmă cu câţiva ani, nici nu i-ar fi trecut prin minte că organele ar putea fi transportate cu drona pentru a fi transplantate.

De ce timpul de transplant e important

Cu cât un organ este tranplantat mai rapid, cu atât sunt şanse mai mari de succes, iar drona a livrat coletul echipei de transplant în doar 5 minute.

Transplantul de organe este un proces complex cu multe moment cruciale, printre care şi cel al transportului. În mod normal, organele donate sunt livrate cu curse aeriene speciale sau comerciale. Uneori, traficul aerian aglomerat determină întârzieri de două sau chiar mai multe ore, iar fiecare minut contează. Potrivit autorităţilor sanitare americane, circa 4% din organele care urmează să fie transplantate suferă întârzieri neplanificate de două sau chiar mai multe ore. În 2018, în SUA, lista persoanelor care aşteptau un transplant se ridica la 114.000.

Drona care a asigurat transportul a fost una special concepută pentru o astfel de activitate şi a fost supusă mai multor teste, fiind dotată cu baterii şi sisteme de propulsie şi motoare de rezervă precum şi cu o paraşută, în caz că transportul aerian eşuează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite