Memoria este îmbunătăţită de extractul de ceai verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde măreşte funcţiile cognitive, îmbunătăţind, în special, memoria activă. Mai mult, se ia în considerare un posibil tratament pentru demenţă.

Cercetătorii elveţieni au descoperit că extractul de ceai verde îmbunătăţeşte funcţia cognitivă. Descoperirile oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Basel sugerează implicaţii clinice importante în tratamentul tulburărilor psihice şi a afecţiunilor cognitive, cum este demenţa, anunţă „Science Daily“.

În trecut, principalele substanţe care intră în compoziţia ceaiului verde au fost îndelung studiate, mai ales în cazul cercetărilor care aveau ca scop vindecarea cancerului.  Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă această băutură poate avea efecte benefice şi asupra creierului. În ultima vreme, mai multe studii au reuşit să asocieze ceaiul verde şi performanţele cognitive. Totuşi, mecanismele neurale implicate în acest proces de mărire a capacităţilor cognitive rămân necunoscute.

O memorie mai bună

Echipa de cercetători elveţieni, condusă de profesorul Christoph Beglinger de la Spitalul Universitar din Basel, Elveţia, şi de profesorul Stefan Borgwardt de la Clinica Psihiatrică a universităţii, a descoperit că extractul de ceai verde creşte conectivitatea creierului, adică influenţa pe care o are o zonă a creierului asupra alteia. Acest efect asupra conectivităţii conduce şi la îmbunătăţiri ale performanţei cognitive: subiecţii studiului s-au descurcat mult mai bine în cazul sarcinilor care le testa memoria activă după administrarea extractului de ceai verde. 

În cadrul cercetării, participanţii au primit o băutură, care conţinea câteva grame de extract de ceai verde, înainte de a rezolva sarcini care le testau memoria activă. Apoi, oamenii de ştiinţă au analizat cum era afectată activitatea cerebrală cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică (IRM). Aceste imagini au demonstrat o conectivitate crescută între cortexul parietal şi cel frontal al creierului. 

Testele IRM au susţinut rezultatele pozitive înregistrate în cadrul exerciţilor practice realizate de participanţi.

„Rezultatele studiului nostru sugerează că ceaiul verde poate creşte legăturile sinaptice pe termen scurt ale creierului, adică memoria activă“, prof. Stefan Borgwardt.

Implicaţiile clinice – posibil tratament pentru demenţă

Cercetarea elveţienilor sugerează implicaţii clinice promiţătoare. Modelarea eficientă a conectivităţii dintre regiunile frontale şi parietale ale creierului în timpul procesării memoriei active poate ajuta la evaluarea eficacităţii ceaiului verde în tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice, cum este demenţa.


Citeşte şi:

Exerciţii pentru o memorie mereu tânără

Îmbătrânirea o parte a vieţii, însă există o grămadă de lucruri pe care le putem face pentru a evita, pe cât posibil, îmbătrânirea memoriei. La fel cum facem exerciţii fizice pentru a ne tonifia muşchii şi creierul trebuie păstrat în formă prin exerciţii şi printr-o dietă corectă.

Care sunt cele cinci tipuri de memorie şi care se pierd cel mai uşor cu vârsta

Memoria episodică, adică aceea care ne permite să ne aducem aminte evenimente trăite de-a lungul vieţii şi localizabile în spaţiu şi în timp, este cea mai vulnerabilă în faţa trecerii timpului. Totuşi, ne putem menţine capacitatea de memorare şi după 40-50 de ani, printr-un proces continuu, care depinde într-o măsură foarte mare de stilul de viaţă.

Vorbirea mai multor limbi străine poate amâna debutul demenţei

Cei care vorbesc cel puţin o limbă străină au şanse mai mari de a întârzia debutul apariţiei mai multor forme de demenţă, faţă de persoanele care-şi cunosc doar limba maternă, anunţă un nou studiu, potrivit celor de la Huffington Post.

Patru metode prin care să-ţi menţii mintea ageră odată cu înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai apăsătoare, iar mintea nu mai funcţionează la fel de bine ca în trecut. Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales la vârste înaintate, protejarea ei fiind foarte importantă. Dar cum poţi să te asiguri că mintea ta rămâne ageră pe măsură ce îmbătrâneşti?

3 factori care ne afectează memoria

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de apariţie a tulburărilor de memorie este tot mai crescut, iar evoluţia unor astfel de probleme este influenţată într-o mare măsură de stilul de viaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite