Medicamentele cu canabis ar putea fi eficiente în boala Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele care conţin canabis sunt indicate pentru reducerea durerilor cronice şi în afecţiuni oncologice
Medicamentele care conţin canabis sunt indicate pentru reducerea durerilor cronice şi în afecţiuni oncologice

Compuşii conţinuţi de marijuana distrug acumulările de plăci de pe neuronii bolnavilor de Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă, arată un studiu american.

Principalul compus conţinut de canabis, tetrahidrocanabinolul (THC), distrug acumulările de plăci senile de pe neuroni,, specifice maladiei Alzheimer, potrivit unu studiu californian publicat în Popular Science şi citat de agerpres.ro.

În aceste condiţii – maladia Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă senilă – ar putea fi tratată cu ajutorul medicamentelor care conţin canabis.

Până acum, medicamentele care conţineau marijuana erau recomandate pentru tratamentul durerilor cronice, a unor afecţiuni oncologice şi epilepsiei.

Acest nou studiu a constat în prelevarea de neuroni umani şi alterarea lor în laborator până s-a declanşat formarea de plăci senile de beta-amiloid. Apoi, după formarea acestora, neuronii au fost expuşi la diferite concentraţii de THC şi la alţi compuşi specifici canabisului.

Cercetătorii americani au observat că THC-ul distruge acumulările de beta-amiloid şi, mai mult decât atât, reduce şi inflamaţia celulelor — inflamaţia afectează neuronii, îngreunând procesul de comunicare între aceştia.

"Deşi există şi alte studii care au adus dovezi că marijuana are un efect neuroprotector împotriva simptomelor maladiei Alzheimer, studiul nostru este primul care demonstrează efectul pe care îl au canabinoizii atât asupra inflamaţiilor cât şi asupra acumulărilor de beta-amiloid de pe celulele nervoase", a explicat profesorul David Schubert, coordonatorul studiului.

Cercetătorii sunt de părere că THC reuşeşte să reducă acumulările de plăci şi inflamaţia acţionând asupra receptorilor de endocanabinoide din creier. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă ştiau deja că exerciţiile fizice pot activa la rândul lor aceşti receptori, încetinind progresia maladiei Alzheimer.

Este nevoie însă de mai multe studii făcute pe voluntari, inclusiv teste clinice până ca medicii să poată recomanda THC împotriva acumulărilor de plăci de beta-amiloid asociate maladiei Alzheimer.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite