Ginseng, peşte, fructe de pădure sau cafea. Ce ajută cu adevărat memoria, atenţia şi buna funcţionare a creierului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogat în acizi omega-3, peştele este alimentaţia favorită a creierului nostru. Un rol au şi alte alimente precum cafeaua, zahărul, nucile, ciocolata, ca şi obişnuinţa de a lua micul dejun.

Nu este un secret că odată cu noi îmbătrâneşte şi creierul. Vestea bună ar fi că ne putem îmbunătăţi şansele de a avea un creier sănătos pentru mai multă vreme dacă adăugăm în dietă anumite alimente şi băuturi „isteţe“, potrivit webmd.com.

Cafeaua ne poate face mai alerţi. Nu există nicio modalitate prin care să devenim mai deştepţi sau să ne creşetem IQ-ul în afara efortului personal de a pune mâna pe carte, însă este adevărat că anumite substanţe precum cafeina ne pot energiza şi ajuta să ne concentrăm mai bine. Cafeina este conţinută în cafea, ciocolată, băuturi energizante, precum şi în unele medicamente şi acţionează ca un adevăra ceaş deşteptător al organismului, însă efectul este de scurtă durată. Şi, adesea, mai mult înseamnă mai puţin: o supradoză de cafeină ne face să fim foarte nervoşi şi să ne simţim inconfortabil.

Zahărul îmbunătăţeşte memoria şi abilităţile mentale. Zahărul – sub formă de glucoză -  este o adevărată sursă de hrană pentru creierul nostru. De aceea un pahar cu ceva dulce de băut poate avea ca efect îmbunătăţirea memoriei, capacităţii de gândire şi a altor abilităţi mentale. Pe termen scurt însă. Plus că prea mult zahăr poate face mai multă rău decât bine, astfel că trebuie să fim atenţi cum îmbunătăţim memoria fără să stricăm în alte părţi.

Micul dejun hrăneşte şi creierul. Sunteţi tentaţi să săriţi peste micul dejun? Mai bine nu. Studiile făcute până acum au arătat că micul dejun luat în fiecare dimineaţă îmbunătăţeşte memoria şi atenţia pe termen scurt. Astfel, studenţii care obişnuiau să mănânce dimineaţa au avut rezultate şcolare mai bune decât aceia care nu făceau acest lucru. Alimentele care trebuie să fie prezente în această primă masă a zilei sunt cerealele cu fibre, laptele şi fructele.

Peştele întârzie demenţa. Acizii omega-3 din peşte au un efect uimitor asupra creierului. O dietă cu un nivel mare de omega-3 a fost asociată de experţi cu întârzierea demenţei şi reducerea riscului de atac vascular cerebral, plus că ajută memoria deficitară să se îmbunătăţească, în special în cazul persoanelor în vârstă. Aşadar, măcar două porţii de peşte pe săptămână.

Nuci şi seminţe pentru antioxidanţi şi vitamina E. Sunt surse foarte bune şi ar trebui consumate în porţii în fiecare zi. Unele studii asociază antioxidanţii şi vitamina E cu încetinirea deteriorării cogniţiei odată cu înaintarea în vârstă. Ciocolata neagră este un antioxidant puternic şi conţine stimulenţi naturali precum cafeina care ajută la mai buna concentrare.

Fructele de pădure încetinesc degenerarea. Studiile făcute pe animale a arătat că fructele de pădure oferă protecţie împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de Alzheimer sau alt tip de demenţă.

Cereale integrale şi avocado. Fiecare organ al corpului este dependent de buna circulaţie a sângelui, în special inima şi creierul. O dietă bogată în cereale integrale şi fructe precum avocado poate reduce din riscurile de apariţie a bolilor cardiovasculare, reducând totodată şi nivelul colesterolului. Această simplă reducere a depunerilor pe artere care ar împiedica buna circulaţie a sângelui este suficientă pentru ca alimentarea celuleleor nervoase din creier să nu aibă de suferit.

Suplimentele cu vitaminele B, C, E, betacaroten şi magneziu sunt utile doar acelor persoane a căror dietă este săracă în nutrienţi de acest fel. Anumite studii arată că beneficii aduc şi ginsengul şi combinaţiile de plante care îl conţin, însă alţi cercetători sunt de părere că ar fi nevoie de mai multe studii care să certifice acest lucru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite