Felul în care stăm pe scaun afectează grav starea de spirit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când stăm strâmb pe scaun, nu numai spatele are de suferit. Studiile recente arată că o postură incorectă induce o stare de sprit proastă şi se asociază cu depresia, furia şi chiar cu un libidou mai scăzut.

O postură corectă presupune menţinerea unei alinieri corecte a corpului, cu respectarea curburilor naturale ale coloanei, indiferent că stam aşezaţi, în picioare sau întinşi. Aceasta este esenţială pentru evitarea durerilor de spate şi de ceafă.

Viaţa modernă marcată de sedentarism şi plină de stres determină oamenii să adopte o postură incorectă, „prăbuşită”, care potrivit lui Sammy Margo, un specialist din cadrul Chartered Society of Physiotherapists, din Marea Britanie, dăunează grav organismului din mai multe puncte de vedere, notează Daily Mail.

Pe lângă efectele mai evidente, încovierea spatelui determină o comprimare a zonei abdominale, reducând aportul de oxigen şi nutriţienţi. Acest lucru afectează digestia, conducând la o senzaţie de letargie şi moleşeală”, a explicat Sammy Margo.

De asemenea, speicalistul a precizat că postura incorectă cauzează o respiraţie superficială. “Când se întâmplă acest lucru (n.r. – repirăm superficial), corpul percepe situaţia ca fiind un atatc şi aceasta exacerbează sentimentele de stres, care afectează negativ somnul şi nivelul de energie", a afrimat Margo.

Aceste efecte au fost confirmate în cadrul unui studiu efectuat pe 74 de persoane din Noua Zeelandă.

Participanţii au fost repartizaţi aleatoriu fie să stea „prăbuşit” sau să aibă o postură corectă, având spatele legat cu o bandă de fizioterapie pentru a menţine această poziţie pe tot parcursul studiului.

Subiecţii li s-a spus o poveste de acoperire, astfel încât ei să nu bănuiască legătura dintre postură şi rezultatele studiului. În continuare, în timp ce le erau monitorizate pulsul şi tensiunea arterială în mod continuu, ei au trebuit să efectueze o sarcină ce implica lectura şi să să efectueze un test în care le era indusă o stare de stres, iar ulterior le erau evaluate starea de spirit, stima de sine şi nivelul de ameninţare perceput.

Astfel, cercetătorii au constatat că subiecţii care stătuseră drepţi aveau un nivel mai înalt al stimei de sine, se simţeau mai alerţi, mai bine dispuşi şi mai puţin temători decât cei care stătuseră într-o poziţie strâmbă sau „căzută”.

Pe de altă parte, cei care au avut o postură strâmbă vorbeau mai puţin, foloseau mai multe cuvinte cu încărcătură negativă, mai multe pronume la persoana întâi, ceea ce arată că erau mai preocupaţi de propria persoană, mai multe cuvinte asociate tristeţii şi mai puţine care evocau emoţiile poziive, comparativ cu cei care stătuseră drepţi.

A adopta o postură dreaptă poate fi o strategie simplă de a ne îmbunăţi dispoziţia şi de a rezista mai bine stresului, spun cercetătorii.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Health Psychology.

Un studiu anterior al cercetătorilor de la Universitatea York din Toronto, Canada, a relevat că 92% dintre persoane consideră că e mai uşor să genereze gânduri pozitive atunci când stau drept decât atunci când stau într-o poziţie strâmbă.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite