Emoţiile negative ne pot ajuta să devenim mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţiile negative ne pot ajuta să devenim mai fericiţi. FOTO: Shutterstock.
Emoţiile negative ne pot ajuta să devenim mai fericiţi. FOTO: Shutterstock.

În nesfârşita noastră căutare a fericirii, încercăm aproape de fiecare dată să ne ascundem emoţiile negative sau insuccesele, cu speranţa că acestea nu ne vor abate prea mult de la drumul pe care ni-l propunem. Totuşi, cercetătorii afirmă nu doar că sentimentele mai puţin plăcute sunt inevitabile, dar şi că ele pot avea un rol important în cadrul stării noastre de fericire.

Un studiu desfăşurat de doi oameni de ştiinţă americani de la Universitatea Olin, din Massacussetts, notează că experimentarea şi exprimarea emoţiilor, atât pozitive, cât şi negative, sunt un factor predictiv în cadrul îmbunătăţirii stării de bine a unei persoane. Din contra, ignorarea sentimentelor negative atrage cu sine o scădere a acestei stări, scrie Huffington Post.

„Am constat în cadrul studiului că acei participanţi care îşi exprimau deopotrivă atât sentimente pozitive, precum şi negative aveau în medie o stare psihologică mai bună, faţă de cei care încercau să-şi exteriorizeze doar un anumit tip de stări. Se pare că sănătatea mintală are ceva de câştigat dacă ambele tipuri de emoţii sunt exprimate în mod egal”, a spus Jonathan Adler, profesor de psihologie la Universitatea Olin.

Cercetarea mai atrage atenţia asupra faptului că reprimarea emoţiilor negative sau permiterea lor de a ne crea stări de ruşine sau vină forţează persoana să experimenteze stări şi mai tensionate. Paradoxal, spun oamenii de ştiinţă, emoţiile negative sunt un catalizator pentru sentimentele pozitive, dacă ţinem seama de primele.

Alte cercetări au aratat de asemenea şi o serie de beneficii mai puţin cunoscute ale emoţiilor negative. De exemplu, sentimentele mai puţin bune pot ajuta creativitatea unei persoane. Un studiu care a cercetat 100 de profesionişti care lucrează în domenii creative a scos la iveală faptul că o zi începută mai puţin bine, dar terminată într-un mod pozitiv are un efect cât se poate de concret asupra creativităţii unei persoane.


Citeşte şi:

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

VIDEO Experimente psihologice care ne uimesc: singurul lucru care ne aduce fericirea este dragostea şi orice om este capabil să facă rău

De multă vreme, psihologii încearcă să înţeleagă omul şi comportamentul lui. De ce reacţionăm aşa cum o facem este un mister care trebuie dezvăluit, mai devreme sau mai târziu. Unele dintre cele mai fascinante experimente psihologice au dezvăluit adevăruri universal valabile şi, deseori, surprinzătoare, despre natura umană.

Cinci sfaturi pentru a depăşi sentimentul de vinovăţie

Vinovăţia reprezintă un sentiment care ne poate afecta în mod negativ activităţile zilnice, fie că este vorba de anumite demersuri intelectuale sau încercarea de munci în spaţiul domestic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite