Demenţa: semne de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uitarea este un proces normal, dar cei care suferă de demenţă pun obsesiv aceeaşi întrebare, uitând de fiecare dată răspunsul.
Uitarea este un proces normal, dar cei care suferă de demenţă pun obsesiv aceeaşi întrebare, uitând de fiecare dată răspunsul.

Se estimează că, în România, sunt peste 270 de mii de persoane care suferă de demenţă, dintre care doar 35 de mii sunt diagnosticate. Nerecunoaşterea la timp a primelor simptome duce la agravarea diagnosticului, când posibilitatea încetinirii bolii este redusă.

Demenţa se referă la o multitudine de simptome şi semne date de afectarea creierului, de declinul funcţiilor mintalecu manifestări asupra limbajului, intelectului, comportamentului şi relaţiilor emoţionale.

Există mai multe forme de demenţă, cum este maladia Azheimer, demenţa vasculară (reducerea fluxului de sânge la nivelul creierului), demenţa mixtă (implică maladia Alzheimer şi demenţa vasculară), demenţa cu corpi Lewy ( care are simptome comune cu boala Parkinson şi cu maladia Alzheimer). Cei mai afectaţi sunt bătrânii cu vârsta peste 85 de ani.

1. Pierderea memoriei

Uitarea este un proces normal, atât timp cât este de scurtă durată. În cazul celor care suferă de demenţă, anumite informaţii esenţiale se pierd pentru totdeauna. Astfel, aceştia ajung să pună obsesiv aceeaşi întrebare, uitând de fiecare dată răspunsul primit. Când boala se agravează, ei uită numele membrilor familiei sau evenimente recente. De asemenea, se dezorientează uşor, chiar şi pe străzi care le sunt cunoscute, uită cum au ajuns într-un anumit loc sau cum să se întoarcă acasă.

2. Dificultăţi de vorbire

Folosirea unor cuvinte greşite în contextul exprimării, pierderea capacităţii de vorbire cursivă sau uitarea unor cuvinte simple, toate acestea sunt semne ale instalării demenţei. În acelaşi timp, dificultatea denumirii unui obiect sau redenumirea lui, sunt alte simptome ale demenţei.

Află pe clicksanatate.ro ce alte semne prevestesc demenţa!

Tratarea sinuzitei se face în funcţie de cauzele ei

Vitamine şi minerale care, în exces, îţi afectează inima

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite