Ce factori de risc sunt incriminaţi în apariţia maladiei Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maladia Alzheimer provoacă distrugerea sinapselor şi moartea neuronilor
Maladia Alzheimer provoacă distrugerea sinapselor şi moartea neuronilor

Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă. Odată declanşat procesul neurodegenerativ, el nu mai poate fi oprit, boala neputând fi vindecată, ci doar ţinută sub control.

Până în acest moment, se ştiu destul de puţine lucruri despre cauzele maladiei Alzheimer. Oamenii de ştiinţă au observat că în procesul neurodegenerativ, în creier se acumulează în plăci două proteine – tau şi beta-amiloid – care distrug sinapsele şi omoară neuronii. Nu se ştie însă mecanismul prin care aceste depuneri induc neurotoxicitatea.  

Boala Alzheimer este caracterizată printr-o demenţă progresivă care apare la adult sau la bătrâneţe. Procentual, boala reprezintă 60-70% din totalitatea cazurilor de demenţă.

Pacientul are tulburări de memorie, nu se mai poate orienta având dificultăţi în a recunoaşte locurile familiare, nu se mai poate îmbrăca singur. Apare imposibilitatea de a face calcule simple şi chiar de a vorbi.

Dincolo de genetică, există câţiva factori de risc incriminaţi în apariţia acestei boli. Vârsta este cel mai important factor, Alzheimer fiind o boală a oamenilor în vârstă. Afecţiunea debutează cu circa 10 ani mai devreme de momentul diagnosticului. Speranţa medie de viaţă după diagnostic este de 7 ani.

Alţi factori de risc ţin de fumat, obezitate, dietă, precum şi de existenţa unor traumatisme cranio-cerebrale. Totodată, s-a observat că prezenţa unei dizabilităţi creşte riscul de a dezvolta Alzheimer.

Vitaminele C şi E au rol protectiv

S-a dovedit că dieta sănătoasă reduce riscul de îmbolnăvire. O alimentaţie bogată în vitamina C şi vitamina E este asociată cu o reducere a riscului de Alzheimer. Consumul de peşte şi regimurile alimentare bogate în acizi graşi omega-3 au fost şi ele corelate cu un risc redus de demenţă, în timp ce alimentaţia hipercalorică şi bogată în grăsimi saturate cresc riscul de îmbolnăvire.

Femeile peste 65 de ani sunt mai frecvent afectate de Alzheimer, comparativ cu bărbaţii de aceeaşi vârstă, din motive care nu sunt pe deplin lămurite.

Simptomele bolii apar lent şi în lipsa identificării lor de către familie, diagnosticul este pus tardiv. De cele mai multe ori, pacienţii sunt aduşi la medic atunci când familia observă că acesta nu mai poate îndeplini sarcini simple precum prepararea unei mese sau efectuarea cumpărăturilor. Persoanele bolnave ajung să nu-şi mai poată aduce aminte datele de naştere ale rudelor, numele sau chipurile lor.

Depresia poate fi un semn precoce de boală.

În stadii avansate, pacienţii nu mai pot vorbi şi suferă schimbări importante de comportament, devin agresivi şi fiind greu de îngrijit de către familie.

Boala nu poate fi vindecată, tratamentul fiind unul care se adresează simptomelor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite