Căţei dresaţi să ne însănătoşească.  Tot ce trebuie să ştii despre terapia asistată de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un câine de terapia este învîţat să facă tot felul de trucuri care să amuze copiii, dar care să şi servească un scop terapeutic FOTO: Shutterstock
Un câine de terapia este învîţat să facă tot felul de trucuri care să amuze copiii, dar care să şi servească un scop terapeutic FOTO: Shutterstock

De când lumea şi pământul, umblă vorba că un câine este cel mai bun prieten al omului. El nu judecă şi nu cere în schimb decât afecţiune, iar atunci când este dresat corespunzător poate chiar să ne ajute să ne punem pe picioare, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, prin intermediul terapiei asistate de animale.

Terapia Asistată de Animale (TAA) se adresează atât adulţilor cât şi copiilor.

Aceasta poate fi folosită şi pentru persoanele vârstnice cu probleme psihice şi recuperarea fizică a copiilor şi adulţilor.

Poate, de asemenea, să fie folosită pentru pacienţii care suferă de o boală incurabilă, în fază terminală.

Dr. Med. Vet. Anca Tomescu, coordonator al echipei Animale fără Stăpân VIER PFOTEN, explică în cele ce urmează care sunt beneficiile terapiei asistată de animale, ce fel de câini sunt potriviţi pentru terapie şi ce implică dresajul special al animalelor.
 

Beneficiile pe care le aduce terapia asistată de animale

Terapia asistată de animale este o intervenţie orientată înspre un scop, în cadrul căreia un animal ce îndeplineşte criterii specifice este o parte integrantă a procesului terapeutic.

TAA este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Pe baza planului de intervenţie întocmit anterior, în cadrul şedinţelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activităţi ce se bazează pe interacţiunea om-animal, consonante cu scopurile terapeutice stabilite.

Un animal de terapie este un animal care, în prealabil, a fost evaluat, pregătit şi certificat, având rolul de a facilita relaţia dintre beneficiar şi terapeut.

TAA facilitează funcţionarea socială, emoţională şi cognitivă a unui beneficiar, oferă eficacitate educaţională şi motivaţională pentru participant, ajutând la atingerea obiectivelor terapeutice sau la optimizarea stării de sănătate a acestuia, spune dr. Anca Tomescu.

TAA poate fi oferită într-o varietate de contexte şi poate fi integrată în terapia individuală, dar şi în terapia de grup. Procesul terapeutic este documentat şi evaluat.

Ce fel de câini sunt potriviţi pentru terapie

Un câine de TAA este în primul rând un câine care a fost special selecţionat pentru această activitate. În urma evaluării temperamentului şi a răspunsului său la anumiţi stimuli, trebuie în primul rând să ne asigurăm că în orice situaţie pe care câinele o poate percepe ca ameninţătorare va alege să fugă, nu să atace.

„La selecţie ne interesează un câine pentru care interacţiunea cu oamenii este autorecompensatorie. Apoi urmează o perioadă de aclimatizare la mulţi stimuli pe care îi poate întâlni în contextul terapiei, cum ar fi zgomote  puternice, oameni care se deplasează neobişnuit, cârje, bastoane, gesturi bruşte”, adaugă medicul.

Un câine de terapie este învăţat să facă tot felul de trucuri care să amuze copiii, dar care să şi servească un scop terapeutic.

Un exemplu foarte simplu este aportul cu mingea. 

Aruncatul unei mingi poate părea o banalitate pentru un copil normal, însă într-un context terapeutic cu un copil cu dizabilităţi, această joacă foarte simplă îl poate ajuta să-şi dezvolte motricitatea grosieră, bilateralitatea (n.r - să-şi folosească şi mâna stângă şi dreaptă) sau orientarea spaţiala (n.r - stânga, dreapta, sus, jos, înainte, înapoi). Interacţiunea câinelui cu omul în terapia asistată de animale are particularitatea că este o interacţiune direcţionată, cu scop, care este mediată de către un profesionist, completează dr. Anca Tomescu.

Cât durează şi ce implică pregătirea câinilor de terapie 

Câinii de terapie trec în prima instanţă printr-un program de dresaj  pentru  disciplina de bază - pas, chemare, şezi, culcat etc. -  iar apoi un dresaj particularizat în funcţie de exerciţiile care se fac cu copiii în contextul terapeutic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite