Bătrânii de peste 90 de ani de astăzi sfidează declinul creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem din ce în ce mai multe şanse să ajungem la 90 de ani cu mintea lucidă FOTO Shutterstock
Avem din ce în ce mai multe şanse să ajungem la 90 de ani cu mintea lucidă FOTO Shutterstock

În zilele noastre este posibil să trăim până la peste 90 de ani şi să fim perfect lucizi. Acest lucru era neobişnuit cu zece ani în urmă. Explicaţia: suntem mai educaţi şi, în general, trăim mai bine, arată un studiu recent al cercetătorilor danezi.


Bătrânii de 90 de ani de astăzi se descurcă mai bine la activităţile de zi cu zi, se exprimă mai bine şi gândesc mai lucid decât persoanele de aceeaşi vârstă de acum zece ani. Aceasta este concluzia unui studiu la scară largă realizat în Danemarca pe două grupuri de nonagenari. Cercetătorii au constatat că vârstnicii care se născuseră în anul 1915 nu numai că au trăit mai bine decât cei născuţi cu un deceniu în urmă, dar aveau şi mintea mai ageră, scrie BBC.

Persoanele născute în 1915 „s-au descurcat mult mai bine la testele cognitive, fapt care sugerează că modificările anumitor factori, precum alimentaţia, povara bolilor infecţioase, mediul de lucru, stimularea intelectuală şi condiţiile de viaţă, în general, joacă un rol important în îmbunătăţirea funcţiilor creierului­“, se specifică în studiul publicat în revista „The Lancet“.

Cu 30% mai multe şanse de a atinge 100 de ani

La nivel global, numărul persoanelor care ating vârste înaintate este în continuă creştere. În Danemarca, acolo unde studiul a fost întreprins, şansele de supravieţuire în cel de-al zecelea deceniu de viaţă au crescut cu aproximativ 30% cu fiecare zece ani pentru persoanele născute în 1895, 1905 şi 1915. Actualul studiu completează golul lăsat de-a lungul anilor prin lipsa unor cercetări cu privire la calitatea vieţii odată cu înaintarea în vârstă.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Danemarca de Sud, condusă de profesorul de epidemiologie Kaare Christensen, a intervievat în 1998 toţi danezii născuţi în anul 1905 care erau în viaţă şi care au rămas în ţară, însumând 3.600 de persoane cu vârste cuprinse între 92 şi 93 de ani. Echipa a evaluat caracteristici precum forţa fizică, atenţia, memoria şi fluenţa verbală, abilitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos în casă sau în aer liber, dar şi eventualele simptome ale depresiei.

12 ani mai târziu, echipa a repetat studiul pe danezii născuţi în anul 1915, adică peste 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 94 şi 95 de ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că femeile şi bărbaţii născuţi în 1915 s-au comportat mult mai bine decât cei născuţi în 1905 în ceea ce priveşte performanţele cognitive şi activităţile de zi cu zi.

„Constatările sugerează că tot mai multe persoane ajung la o vârstă înaintată cu o stare de sănătate excelentă“, a explicat profesorul Kaare Christensen.

Investigaţiile vor fi repetate peste alţi zece ani în cazul celor născuţi în 1920, pentru a se putea concluziona dacă rezultatele obţinute în Danemarca pot să fie aplicate şi altor populaţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite