FOTO Fructele de sezon şi beneficiile lor pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna iulie este, în mod clar, cea mai bună perioadă a anului în care poţi să ai parte de o alimentaţie echilibrată. Fructele şi legumele răcoritoare specifice aceste perioade ne pot ajuta să menţinem o temperatură corporală constantă, oferind, în acelaşi timp, şi aportul necesar de vitamine şi proteine.

„Huffington Post“ a întocmit o listă cu câteva dintre cele mai sănătoase fructe şi legume specifice anotimpului cald, care constituie o parte importantă a unei alimentaţii echilibrate. Este necesar ca cel puţin unul dintre aceste alimente să fie consumat în această perioadă.

Piersicile

Originare din zona Asiei, mai precis din China, piersicile sunt un simbol al longevităţii, datorită multitudinii de beneficii aduse sănătăţii. Răspândirea lor în lume se datorează însă altei ţări, Persiei. Piersicile sunt o sursă excelentă de potasiu, vitamina A (necesară sănătăţii pielii), dar şi de fibre. De asemenea, conţin vitamina C şi magneziu, care este benefic în combaterea ridurilor şi a stresului, dar şi pentru protecţia sistemului imunitar. Piersicile pot servi şi ca desert răcoros, tăiate felii, în combinaţie cu îngheţata de vanilie şi scorţişoară.

Nectarinele

Denumite şi „piersicile rase“, din cauza lipsei perişorilor specifici piersicilor, nectarinele, care sunt înrudite cu piersicile, sunt o sursă foarte bună de fibre, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B şi potasiu, având un conţinut scăzut de calorii. Aceste fructe pot să scadă tensiunea arterială, previn deshidratarea, reglează nivelul de colesterol din sânge şi au o savoare diferită. Sunt recomandate persoanelor hipertensive şi sunt recunoscute pentru proprietăţile antioxidante.

nectarine shutterstock beneficii pe timp de vara

FOTO Shutterstock

Roşiile

Roşiile sau tomatele sunt, după cartof, legumele cele mai utilizate în bucătărie şi, probabil, una dintre cele mai îndrăgite la nivel global. Este una dintre cele mai importante legume din alimentaţia umană, şi, fie că este consumată în stare naturală sau preparată, roşia conţine aproximativ două treimi din aportul de vitamina C necesar organismului şi o treime din vitamina A, necesară zilnic. Sunt foarte cunoscute pentru antioxidantul licopen, responsabil cu prevenirea diverselor forme de cancer şi protejarea sistemului circulator împotriva formării de cheaguri de sânge. În salate, sendvişuri sau chiar pe grătar, roşiile sunt mereu pe placul tuturor.

rosii shutterstock beneficii pe timp de vara

FOTO Shutterstock

Porumbul

Adus din America Centrală de către Cristofor Columb, porumbul a ajuns să fie cultivat actualmente în orice colţ al lumii. Este o sursă bogată de vitamina B1, vitamina B5, acid folic sau vitamina B9, fibre, vitamina C, fosfor sau magneziu. Porumbul scade nivelul colesterolului, reduce apariţia cancerului de col datorită fibrei şi are efect accentuat împotriva stresului. 150 de grame de porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea necesară de vitamina B1, iar vitamina E conţinută de această legumă protejează împotriva artritei. De asemenea, carbohidraţii din porumb eliberează energie şi nu permit depunerea grăsimilor. Acum, în plin sezon călduros, porumbul fiert sau copt ar trebui să intre în obiceiurile de consum ale fiecăruia.

porumb vara shutterstock

FOTO Shutterstock

Căpşuni

Căpşunile conţin compuşi chimici numiţi fenoli, unul dintre aceştia fiind antocianina care dă culoarea roşie a fructului. Consumul acestora duce la creşterea acidului uric, care are rol de antioxidant în organism. O cană cu căpşuni conţine 136% din necesarul zilnic de vitamina C care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la menţinerea unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, căpşunile conţin mangan, un nutrient ce acţionează ca antioxidant, potasiu, vitamina K şi magneziu, importante pentru sănătatea oaselor.

capsuni benefice vara shutterstock

FOTO Shutterstock

Pepenele verde

Pepenele verde este, cu siguranţă, rezerva de apă necesară organismului pe timp de vară. În proporţie de 92% este compus din apă, are un gust dulce, răcoritor, un conţinut scăzut de calorii şi este bun în dietele de slăbire. De asemenea, este bogat în vitamina E, vitamina A şi C, precum şi în magneziu, potasiu, vitamina B1 şi B6. Este o sursă bună de licopen, cunoscut pentru proprietăţile antioxidante şi în prevenirea cancerului. Pe timp de vară, o salată de pepene vă va răcori şi hidrata în acelaşi timp.

pepene verde shutterstock

FOTO Shutterstock

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite