Zece motive pentru care să renunţi la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă vei renunţa la fumat vei trăi cu cel puţin zece ani mai mult FOTO Shutterstock
Dacă vei renunţa la fumat vei trăi cu cel puţin zece ani mai mult FOTO Shutterstock

Nu este un secret că fumatul sporeşte riscul mai multor probleme de sănătatea, de la cancer, la boli pulmonare şi chiar la moarte prematură. Vestea bună este că toţi mai mulţi fumători îşi propun să renunţe la acest obicei, după cum arată studiile organizaţiei anti–fumat Legacy.

Pe lângă reducerea riscurilor de a dezvolta o serie de probleme de sănătate, există o întreagă listă de alte motive pentru care e bine să laşi ţigările deoparte. „HuffingtonPost“ propune zece motive pentru care ar trebui să renunţi la fumat.

Vei fi mai puţin încordat

Chiar dacă fumătorii cred că ţigara îi calmează, un studiu britanic a sugerat că renunţarea la fumat poate reduce senzaţia de încordare pentru mai mult timp. „Oamenii care au trăit experienţa abstinenţei au remarcat o reducere a senzaţiei de încordare, iar cei care nu reuşesc să se lase resimt o creştere moderată, pe temen lung“, au scris cercetătorii studiului.

Uită de problemele dentare

Renunţarea la fumat ar putea scădea riscul problemelor dentare, cum ar fi cariile şi bolile gingivale, dar şi a celor mai periculoase, precum cancerul oral. Fumătorii au un risc cu 1,5% mai mare de a dezvolta cel puţin trei probleme de sănătate orală.

Viaţa sexuală se va îmbunătăţi

Studiile au arătat o legătură directă între fumat şi impulsurile sexuale, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Nicotina poate afecta, de asemenea, excitaţia sexuală la nefumători.
 
Piele impecabilă

Dacă vrei să ai o piele impecabilă renunţă la ţigări. Fumatul afectează tonusul pielii şi determină apariţia ridurilor din jurul gurii. Societatea Americană pentru Operaţii Plastice a constatat că la doar o lună şi jumătate după ce te laşi te fumat, pielea ta va începe să arate mai bine.

Păr mai bogat

Dacă ţii la podoaba ta capilară, renunţă la ţigări. Studiile au legat fumatul (cel puţin 20 de ţigări pe zi) de un risc crescut de chelie în răndul bărbaţilor. Printre alţi factori ce determină pierderea părului se numără vârsta, stresul, consumul de alcool, dar şi genele.

Starea de spirit se va îmbunătăţi

Renunţarea la fumat te poate face o persoană mai fericită, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Brown. Studiile au arătat că fumătorii nu au fost niciodată mai fericiţi ca atunci când au renunţat la fumat, chiar dacă s–au reapucat apoi.

Vei trăi mai mult

Renunţarea la fumat poate prelungi viaţa femeilor cu aproximativ zece ani, potrivit unui studiu publicat în 2012. Cu cât femeile fumează mai mult, cu atât sporesc riscul unei morţi premature. Acest lucru se aplică şi fumătorilor mai puţin înrăiţi, care au un risc de deces prematur de două ori mai mare faţă de nefumători. 
„Fumătorii care se opresc  înainte să ajungă la vârsta mijlocie vor câştiga, în medie, zece ani de viaţă“, a declarat cercetătorul Richard Peto, de la Universitatea Oxford.

Femeile au mai multe şanse de a rămâne însărcinate

În cazul în care vrei să devii mamă, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face este să renunţi la fumat, au arătat cercetătorii. Femeile fumătoare prezintă un risc de 60% mai ridicat de infertilitate. Fumatul este, de asemenea, legat de avorturile spontane, relatează NBC News.

Te vei bucura mai mult de mâncare

Dacă nu–ţi place mâncarea fără gust, atunci nu mai fuma, sugerează cercetătorii. Un studiu din 2009 realizat în rândul soldaţilor greci a arătat o legătură între fumat şi papilele gustative „mai puţine şi mai fade“.

Răceala nu va mai fi atât de grave

Simptomele uşoare de răceală ar putea lua forme mai grave pentru fumători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Yale. Rezultatele au arătat o reacţie exagerată a sistemului imunitar al şoarecilor expuşi la fumul de ţigară, când au fost infectaţi cu un virus similar cu gripa.

„Aceste descoperiri sugerează că fumătorii nu au probleme din cauză că  nu luptă împotriva virusurilor, ci pentru că reacţionează exagerat“, a susţinut cercetătorul Jack A. Elias.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite