Vaccinul antigripal: reacţii adverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa este o boală contagioasă care se poate răspândi rapid şi este provoactă de diferite tipuri de tulpini ale virusului gripal. Aceste tulpini suferă mutaţii şi se pot schimba în fiecare an. De aceea, este necesar un nou vaccin antigripal pentru fiecare sezon. Vă prezentăm mai multe informaţii despre vaccinul antigripal: reacţii adverse.

Ca toate medicamentele, vaccinul antigripal poate cauza reacţii adverse, cu toate că nu este obligatoriu să apară la toate persoanele. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul antigripal este sigur şi în general bine tolerat. El nu poate transmite gripa şi nici o altă boală. Virusurile aflate în compoziţia vaccinurilor sunt inactive şi nu se pot înmulţi astfel încât să cauzeze gripa.

Vaccinul antigripal: reacţii adverse frecvente

În timpul studiilor clinice, după administrarea vaccinului antigripal, au fost observate următoarele reacţii adverse frecvente (5-10% din persoanele vaccinate):

  • durere de cap,
  • transpiraţii,
  • dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii),
  • febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală.

Vaccinul antigripal: reacţii adverse locale

Vaccinul antigripal poate determina următoarele reacţii adverse locale: roşeaţă, tumefiere, durere, tendinţa de învineţire, nodul sau zonă dură la locul injectării.

Aceste reacţii pot apărea cel mai frecvent, până la 40% dintre cei vaccinaţi, dar simptomele sunt banale şi dispar de obicei în 1-2 zile, fără tratament. Dacă nu se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului.

Vaccinul antigripal: reacţii adverse rare

În cazuri foarte rare, pot apărea reacţii alergice grave sau afectări ale sistemului nervos central. Reacţiile alergice la vaccinare reprezintă urgenţe medicale, deoarece poate apărea starea de şoc, însoţită uneori de tumefiere în zona gâtului şi capului, inclusiv la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului (edem angioneurotic). Trebuie ştiut că acestea apar în cazuri extrem de rare.

Alte reacţii adverse:

  • reacţii generalizate pe piele, mâncărimi, urticarie, erupţii trecătoare,
  • durere severă ascuţită sau pulsatilă de-a lungul unuia sau mai multor nervi,
  • senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul membrelor,
  • scădere a numărului de trombocite în sânge, care poate duce la sângerări sau vânătăi,
  • vasculită (inflamaţie a vaselor de sânge care poate determina erupţii trecătoare pe piele, dureri de articulaţii şi probleme ale rinichilor),
  • tulburări neurologice cum sunt encefalomielita (inflamaţie a sistemului nervos central), nevrita (inflamaţie a nervilor) şi un tip de paralizie denumit Sindrom Guillain-Barre (1 caz la 1 milion de persoane vaccinate).

Contraindicaţiile vaccinului antigripal

Pentru a evita apariţia unor reacţii adverse severe, vaccinul antigripal este contraindicat următoarelor categorii:

- persoanele care sunt alergice la proteina din ou,

- copii mai mici de 6 luni,

- persoanele alergice la oricare dintre componentele vaccinului (mai frecvent la thimerosal),

În cazul febrei acute sau a unei infecţii respiratorii, se va amâna vaccinarea până la însănătoşire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite