VIDEO Un nou medicament ar putea fi cel mai bun tratament pentru leucemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ibrutinib, un nou medicament aflat deocamdată în studii clinice, ar putea fi cel mai bun tratament al leucemiei, cu mai puţine efecte adverse decât chimioterapia.

Medicamentul experimental diferă de chimioterapicele cu spectru larg folosite în prezent prin faptul că acţionează ţintit asupra proceselor care declanşează anumite tipuri de cancer. Astfel, ibrutinibul prelungeşte semnificativ viaţa pacienţilor cu cancer. În prezent, medicamentul este testat pe tumori care atacă sistemul imunitar al organismului, cum sunt leucemia limfatică cronică şi un tip de limfom, se arată într-un raport publicat în „New England Journal of Medicine“, citat de healthland.time.com.

Leucemia limfoidă cronică este una dintre cele mai întâlnite forme de leucemie şi afectează mai ales persoanele în vârstă. Medicamentul ibrutinib este primul care blochează activitatea unei proteine cunoscute sub numele de tirozin-kinaza lui Bruton. Această proteină joacă un rol esenţial în stimularea creşterii celulelor imunitare tumorale, care se dezvoltă din celule stem sangvine anormale. În momentul în care ibrutinibul se „leagă“ de celulele imunitare B, el previne creşterea tumorilor în aceste celule, blocându-le accesul la hrană.

Potrivit studiilor de până acum, medicamentul nu afectează în niciun mod celulele imunitare T, aşa cum fac agenţii chimioterapici. Astfel, pacienţii vor resimţi semnificativ mai puţine efecte secundare ale tratamentului, susţin specialiştii.

Rezultatele studiilor

Până acum, medicamentul a fost testat pe animale, a avut rezultate promiţătoare, aşa că cercetătorii au trecut la studiile pe 85 de bolnavi de leucemie care aveau o speranţă de viaţă de doi ani. După aproape doi ani de tratament, 71% din pacienţii trataţi cu ibrutinib au prezentat o creştere mult mai lentă a tumorilor, iar după 26 de luni, în cazul a 75% din bolnavi, cancerul nu a mai progresat deloc. La finalul perioadei de studiu, 83% din pacienţi erau încă în viaţă şi majoritatea se plângeau doar de diaree şi de oboseală.

„Acesta este un foarte important pas înainte pentru tratarea leucemiei limfoide cronice. Eu sunt specialist în acest domeniu din 1997 şi pot spune că până acum nu am avut parte de un asemenea medicament eficient“, spune autorul studiului, medicul John C. Byrd, directorul diviziei de hematologie din cadrul „Comprehensive Cancer Center“ din Ohio.

Medicamentul a fost dezvoltat în comun de Pharmacyclics şi de Janssen, a trecut deja prin două studii clinice cu voluntari vârstnici şi ar putea înlocui chimioterapia. Autoritatea americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a desemnat ibrutinibul ca o descoperire esenţială pentru terapia cancerului. Cele două companii producătoare vor să aplice pentru aprobarea medicamentului pentru tratarea afecţiunilor maligne care vizează celulele B de către FDA până la începutul lui 2014. 

Un medic vorbeşte despre cel mai bun tratament pentru leucemie, aflat în studii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite