Stomatolog: „Dantura se poate îndrepta la orice vârstă“. Semne că ai nevoie de aparat dentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinţii înghesuiţi sunt mai greu de igienizat
Dinţii înghesuiţi sunt mai greu de igienizat

Dinţii perfect aliniaţi nu sunt doar o problemă de estetică, ci şi una de sănătate a organismului. Muşcătura corectă, igiena dentară mai bună, digestia şi vorbirea îmbunătăţite sunt doar câteva avantaje pe care le aduce o dantură perfectă, explică specialiştii în ortodonţie.

Cel mai bine este să ne îndreptăm dinţii dacă este cazul, atunci când suntem copii. Dar, nu este târziu nici dacă am devenit adulţi, dau asigurări stomatologii specializaţi în ortodonţie.

„Dantura se poate îndrepta la orice vârstă, nu există o limită superioară. În general, pacienţii adulţi se prezintă la ortodont fie din motive estetice, fie din motive funcţionale, ei fiind trimişi către ortodont de către medicul stomatolog. Medicul ortodont este cel care ne va ajuta la montarea unui aparat dentar pentru corectarea anumitor probleme, cum ar fi: alinierea dentară, corectarea muşcăturii, închiderea anumitor spaţii edentate, deschiderea corectă de spaţii pentru o protezare ulterioară, ridicarea unor dinţi înclinaţi, rezolvarea durerilor articulatiei temporo-mandibulare şi stoparea pierderii osoase“, explică medicul ortodont Georgiana Bordei, directorul OrtoClass.

Totodată, specialistul afirmă că purtarea unui aparat dentar de către un pacient adult vine cu o serie de avantaje, precum: păstrarea dinţilor naturali pentru cât mai mult timp, scăderea incidenţei cariilor şi a depunerilor de tartru, realizarea unei protezări sau a unei faţetări ulterioare corecte, stoparea sau încetinirea pierderii osoase, ameliorarea contracturilor musculare şi chiar a durerilor de cap provocate de o muşcătura incorectă şi, desigur, îmbunătăţeşte considerabil digestia.

De ce şi când avem nevoie să purtăm un aparat dentar?

Potrivit dr. Georgiana Bordei afirmă că sunt cel puţin cinci semnale care trebuie să ne dea de gândit că este timpul să consultăm un medic ortodont şi să acceptăm ideea purtării unui aparat dentar.

Astfel, dinţii nealiniaţi este primul semnal. Dacă avem dinţi pierduţi de mult timp şi în locul respectiv au migrat ceilalţi dinţi, dacă oasele maxilare nu sunt poziţionate corect, adică distanţa dintre maxilar şi mandibulă este prea mare sau prea mică sau dacă partea de sus nu acoperă deloc partea de jos, adică avem o ocluzie dechisă sau, opusul, dacă partea de sus acoperă în totalitate partea de jos, ocluzie adâncă sunt alte semnale că ar trebui să ne punem aparat dentar. Avem nevoie de el chiar şi atunci când avem spaţii între dinţi, mai spune ortodontul.

Cum decurge un consult ortodontic

„La prima programare, are loc un consult clinic, în urmă căruia pacientul este trimis să facă nişte investigaţii radiologice şi fotografii ale arcadelor dentare. La a două întâlnire se pune diagnosticul pe baza investigaţiilor, ca mai apoi să se stabilească planul de tratament şi, desigur, se va explica pacientului pe larg ce presupune purtarea unui aparat dentar, ce tipuri de aparate există şi ce costuri implică ele. La a treia întâlnire, dacă pacientul s-a decis la un anumit model de aparat, se poate trece la montarea acestuia”, explică doctorul Georgiana Bordei.

Aparatele dentare pot fi fixe  - metalice, ceramice sau Safir, invizibile de tipul unor gutiere transparente  - Inivisalign sau Clear Aligner - sau linguale  - Incognitio -, care se montează pe interior. Fiecare tip de aparat este eficient în felul său pentru anumite probleme.

„Tipul de aparat pe care îl doreşte pacientul este o alegere personală luată în funcţie de mai mulţi factori: estetic, în primul rând, cât de tare sunt dispuşi să se vadă aparatul, financiar etc. Ideal este ca la diagnostic, pacientul să se sfătuiască împreună cu medicul ortodont ce tip de aparat este cel mai recomandat în cazul lui, deoarece anumite aparate dentare pot afecta vorbirea. Spre exemplu, aparatele fixe, montate pe exterior, nu afectează vorbirea, doar cele pe interior şi cele de tip gutieră pot afecta vorbirea. De cealaltă parte, unele aparate nu se mai pot da jos, iar alte aparate, de tipul gutierelor transparente, se pot da jos de către pacient. Perioada de purtare diferă în funcţie de gravitatea şi complexitatea cazului şi poate fi de la câteva luni  - 4-6 - până la câţiva ani  - 2-3. Totul depinde de diagnostic şi, desigur, de preferinţa pacientului. Ideal este ca recomandarea medicului ortodont să se sincronizeze cu preferinţa pacientului”, conchide medicul ortodont Georgiana Bordei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite