Scanarea cancerului poate reduce riscul de operaţie. Ce au descoperit cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua tehnologie ajută medicii să depisteze mai bine celulele canceroase active
Noua tehnologie ajută medicii să depisteze mai bine celulele canceroase active

Tumorile canceroase de la nivelul capului şi gâtului sunt tratate prin chimioterapie şi radioterapie, dar este nevoie şi de o operaţie pentru a vizualiza ţesutul canceros şi a-l îndepărta.

Un studiu făcut pe 564 de pacienţi ţi publicat în New England Journal of Medicine a arătat că 80% din ei ar putea scăpa de operaţie dacă sunt supuşi scanării cu PET-CT-ul.

O operaţie de verificare a cancerului din cap şi gât durează trei ore, iar pacienţii stau în spital o săptămână pentru a se recupera. Există, totodată, riscul de complicaţii, inclusiv desfigurarea sau probleme de mişcare a braţelor dacă nervii sunt avariaţi.

PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni-computer tomograf) utilizează un colorant radioactiv ce este rapid preluat de celulele canceroase care se divid rapid, fapt care permite medicilor să vadă unde cancerul este încă activ.

Profesorul Hisham Mehanna, de la Universitatea din Birmingham, a declarat pentru BBC News că: „Adesea, celulele canceroase active se ascund în spatele celor distruse, iar prin PET-CT acestea pot fi rapid identificate. Acum putem folosi noua tehnologie pentru a-i salva pe pacienţi de la operaţii dizabilitante şi îi putem separa de aceia care au într-adevăr nevoie de astfel de operaţii“.

Profesorul a mai spus că scanarea poate ajuta sute şi mii de pacienţi în fiecare an şi totodată cruţa resursele financiare ale sistemului de sănătate.

Arnie Purushotham, professor la Cancer Research din Marea Britanie, a spus, la rândul ei că este un studio important şi că este de văzut dacă pe termen lung rezultatele se vor confirma, dacă această tehnică imagistică va putea însemna un tratament mai bun pentru pacienţii cu canecr la creier şi la gât.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite