Primul caz din ţară, al doilea caz din lume: o româncă dignosticată cu cancer de col uterin a născut o fetiţă perfect sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 30 de ani, care la începutul anului a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, a născut vineri, 3 iulie, un copil perfect sănătos.

Totul a  fost posibil după ce medicul Prof Univ. Dr. Petre Brătilă a operat-o de cancer de col uterin printr-o metodă conservatoare, care i-a păstrat uterul şi i-a dat şansa să îşi ducă sarcina la termen.

Cazul ei devine astfel o premieră pentru ţara noastră şi al doilea caz de acest gen din lume.

Diana Roman a dat naştere unei fetiţe sănătoase, la Spitalul Băneasa, sub supravegherea aceluiaşi medic care a tratat-o de cancer de col uterin, fără a-i răpi şansa de a-şi duce sarcina la bun sfârşit, prof. dr. Petre Brătilă.
Fetiţa s-a născut la 36 de săptămâni şi a avut o greutate de 2.550 grame.

„Nu pot spune prin cuvinte cât de fericită sunt. Am încercat timp de 5 ani să fiu mamă şi în sfârşit s-a întâmplat. Pot spune că ne-am salvat reciproc, eu, pe ea şi ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pământ. O vom boteza Efremia Andra, după sfântul la care ne-am rugat să vină pe lume sănătoasă”, a declarat Diana Roman, după naştere. 

„Pacienta a pus mai presus decât orice această sarcină şi a născut o fetiţă perfect sănătoasă, ca toţi copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din România şi al doilea din lume, după Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.

„Este un copil sănătos, aşa cum ar trebui să fie, şi care îşi începe viaţa de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat şi dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, care a făcut parte din echipa operatorie.

Gravida cu cancer a fost operată şi asistată la naştere pro bono

Diana Roman a aflat că este bolnavă de cancer de col uterin după ce a rămas însărcinată, la începutul anului. Deşi medicul curant i-a recomandat să renunţe la sarcină şi să facă o histerectomie, o operaţie de îndepărtare a uterului - opţiune care i-ar fi oferit cea mai bună şansă de tratament a cancerului - femeia a ales să lupte pentru sarcina ei.

n mod normal, în cazul unei femei bolnave de cancer de col uterin se recomandă eliminarea completă a aparatului reproducător, ratând şansa de a mai avea copii.

Înţelegând cât de importantă este sarcina pentru ea, medicul ginecolog din Iaşi i l-a recomandat pe Conf. Univ Petre Brăilă, unul dintre puţinii medici din lume care are experienţă în astfel de cazuri.

„Mergeţi cu încredere la domnul doctor Petre Brătilă”, i-a recomandat atunci medicul ei curant.

Profesorul Brătilă a decis să o opereze pro bono, alegând tratamentul conservator al cancerului de col uterin şi salvându-i atât uterul, cât şi copilul din pântec. Operaţia salvatoare a avut loc atunci la Spitalul Euroclinic.

Tehnica folosită se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin şi este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA şi IB) şi în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase, spun specialiştii.

„Intervenţia a constat în doi timpi: în primă fază, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, şi au fost verificaţi ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat în timpul operaţiei, ne-a confirmat că tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel, am putut continua cu timpul doi al operaţiei, când am îndepărtat pe cale vaginală partea superioară a vaginului şi a colul uterin care conţinea tumora, lăsând uterul, şi, deci sarcina, pe loc. În final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulară - care să permită  ducerea cu succes a sarcinii la termen”, a declarat Dr. Bratila, acum 7 luni, la ieşirea din sala de operaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite