Premieră mondială: Un creier în miniatură, creat în laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul artificial va ajuta la testarea tratamentelor contra bolii Alzheimer FOTO Arhiva
Creierul artificial va ajuta la testarea tratamentelor contra bolii Alzheimer FOTO Arhiva

Cercetătorii au reuşit crearea în laborator a primului creier în miniatură, aproape complet, care seamănă cu creierul unui fetus de 5 săptămâni. Performanţa aparţine unei echipe de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA).

Creierul în miniatură are dimensiunea de circa 5 mm, cam cât o gumă de şters din capătul unui creion. El prezintă structura unui creier pe care l-ar avea un fetus la 5 săptămâni. Descoperirea reprezintă o revoluţie medicală în domeniul cercetării în domeniul bolilor neurologice, notează topsante.fr.

Rene Anand, profesor de biochimie la Universitatea de Stat din Ohio, coordonatorul cercetărilor, a prezentat creierul creat în laborator în cadrul unei conferinţe din Florida. Până în momentul de faţă, nicio publicaţie ştiinţifică nu a anunţat rezultatele obţinute în laborator. În schimb, Universitatea a emis un comunicat de presă în care se arată: „Profesorul Anand şi colegii săi au dat startul comercializării procesului de dezvoltare a creierului in vitro”.

„Acest creier cultivat in vitro, de mărimea unei gume de creion, prezintă structura cerebrală a unui fetus de cinci săptămâni, cu multiple tipuri de celule, toate regiunile cerebrale principale şi bulb de măduva spinării. Dar nu posedă sistem de vascularizaţie”, a dezvăluit profesorul Anand.

Descoperirea reprezintă un prim pas în cercetarea bolilor neurologice precum boala Alzheimer.

„Acest model de creier are un potenţial promiţător pentru sănătatea umană, deoarece ne oferă opţiuni mai bune pentru a testa şi dezvolta tratamente altfel decât pe rozătoare. Totodată, reprezintă un mare plus pentru cercetarea în domeniul neuroştiinţelor, deoarece pe acest creier se pot face teste genetice ţintite, spre deosebire de cele indirecte, pe modele informatice, aşa cum se procedează în prezent”, a afirmat Rene Anand.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite