Pericolele unui desert. Un studiu arată că există o legătură între consumul de zahăr şi cancer
0Deşi milioane de oameni sunt de acord că o prăjitură sau o bucată de tort reprezintă plăcerea lor vinovată, oamenii de ştiinţă spun că există o legătură între câteva celule cancerigene şi zahăr, relatează Yahoo.
Cercetătorii medicali de la Universitatea Texas din Dallas au descoperit că un anume tip de cancer – carcinom cu celule scuarmoase (SqCC) – este „cu mult mai dependent” de zahăr pentru energia care o oferă, în comparaţie cu alte tipuri de cancer.
Deoarece studiile de-a lungul vremii au arătat că multe celule cancerigene se hrănesc din zahăr (sub formă de glucoză), echipa de cercetători a s-a horătât să examineze diferenţele de metabolism dintre două subtipuri ale cancerului pulmonar: adenocarcinom (ADC) şi SqCC. Oamenii de ştiinţă au mai punctat că aproximativ un sfert din toate tipurile de cancer pulmonar sunt SqCC, care sunt greu de vindecat folosind terapii specifice.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat date despre 33 de tipuri de cancer de la peste 11.000 de paciencţi şi au descoperit o proteină care transportă glucoza în interiorul celulelor, aceasta (n.red.: proteina) regăsindu-se în concentraţii mai mari la cancerul pulmonar de tip SqCC decât cel ADC. Proteina, numită de medici „transportatorul de glucoză” (GLUT1), duce glucoza în celule, pentru ca mai apoi zahărul să furnizeze o sursă de energie.
Oamenii de ştiinţă speră că studiul, care a fost publicat în revista „Nature Communications”, să conducă la noi forme de tratament precum şi recomandări mai specifice în ce priveşte dieta pacienţilor.
Potrivit Societăţii Americane a Cencerului, cancerul pulmonar reprezintă al doilea cel mai întâlnit tip al acestei maladii (după cancerul de piele), în fiecare an luând viaţa a mai multor persoane decât cancerul de colon, mamar şi prostată la un loc.
Există însă şi alte studii care arată faptul că există o legătură între cancer şi zahăr, iar un studiu din 2016 publicat de „Cencer Research” a concluzionat că un consum mare de îndulcitori ar putea ar putea creşte riscul de cancer mamar. O altă echipă de cercetători de la Universitatea din New York au descoperit că consumul de băuturi bogate în zahăr, mâncăruri procesate şi mese bogate în carbohidraţi ar putea tripla riscul bărbaţilor de a face cancer de prostată.
„De mulţi ani se credea că majoritatea tipurilor de cancer sunt universal dependente de zahăr. Am fost foarte surprinşi să aflăm că acest tip de cancer pulmonar se bazează în mod special pe zahăr (glucoză) pentru a se dezvolta. Identificarea şi studierea acestor schimbări de metabolism, asociate cu tipuri specifice de cancer, vor conduce la dezvoltarea de noi terapii” a declarat Jung-whan Jay Kim, unul dintre autorii studiului şi profesor la Universitatea Texas din Dallas.
VIDEO Yahoo Beauty