Malaria rezistentă la medicamente, următoarea urgenţă globală de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malaria poate deveni o nouă urgenţă globală, potrivit OMS FOTO Arhiva Adevărul
Malaria poate deveni o nouă urgenţă globală, potrivit OMS FOTO Arhiva Adevărul

Boala parazitară infecţioasă transmisă de ţânţari ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate, având în vedere rezistenţa pe care a dezvoltat-o la medicamente, semnalează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Deşi ratele de deces din cauza malariei au scăzut cu 47% între anii 2000 şi 2014 la nivel mondial, boala poate deveni urgenţă globală de sănătate, din cauza rezistenţei pe care a dezvoltat-o la medicamente, informează Reuters .

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o mare parte din succesul în lupta cu această boală de până acum se datorează utilizării unor terapii pe bază de artemisinin, un derivat al pelinului frecvent utilizat în medicina chineză, dar care în prezent este în pericol, deoarece paraziţii malariei au devenit rezistenţi la acest tratament.

Pericolul răspândirii acestei forme rezistente la medicamente este deosebit de mare, apreciază experţii. În prezent, ţara cel mai grav afectată este Myanmar din regiunea Mekong şi dacă boala ajunge în India şi Africa, consecinţele ar putea fi fără precedent, întrucât, spre deosebire de epidemiile globale anterioare de malarie, de această dată nu există noi medicamente care să înlocuiască terapiile pe bază de artemisinin.

Localizată între Marea Andaman şi lanţul muntos Himalaya şi între India şi China – casă pentru 40% la sută din populatia lumii –  Myanmar este într-o poziţie unică pentru a opri răspândirea acestei forme de boală rezistentă la medicamente spre India şi Africa.

Trebuie să acţionăm rapid pentru a evita o catastrofă de proporţii. Consecinţele ar putea fi dezastruoase “, a declarat Pascal Ringwald, coordonatorul Programului global pentru malarie al OMS.

De asemenea, semne de rezistenţă au fost găsite în Cambodgia şi confirmate în Thailanda, Laos şi Vietnam, potrivit OMS.

Costul uman şi economic al unui eşec al stopării răspândirii bolii ar fi imens, potrivit unei estimări publicate recent în Malaria Journal, care prognoza 116.000 de decese suplimentare pe an, dacă rezistenţa la artemisinin nu este oprită.

Mai exact, conform acestui studiu, costurile medicale ar putea depăşi 32 milioane de dolari pe an, în timp ce pierderile economie din cauza îmbolnăvirilor şi deceselor ar putea atinge suma de 385 milioane de dolari.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite