Lista spitalelor de stat unde româncele care au făcut mastectomie pot beneficia gratuit de reconstrucţia sânului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare an, 800 de românce pot beneficia gratuit de operaţia de reconstrucţie a sânului, după ce au făcut mastectomie/FOTO Arhiva Adevărul
În fiecare an, 800 de românce pot beneficia gratuit de operaţia de reconstrucţie a sânului, după ce au făcut mastectomie/FOTO Arhiva Adevărul

Femeile care s-au operat de cancer mamar şi au trecut printr-o mastectomie au posibilitatea de a-şi reconstrui gratuit sânul. Site-ul estioinvingatoare.ro, lansat ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Reconstrucţiei Sânului, oferă pacientelor toate informaţiile necesare pentru a beneficia de această procedură.

De un an şi jumătate, pacientele care sunt nevoite să facă mastectomie în urma depistării unui cancer mamar pot beneficia gratuit de refacerea sânului. Intervenţia este asigurată de CNAS, în colaborare cu companiile Mentor şi Romger Medical, care furnizează protezele mamare necesare.

Toate informaţiile despre această campanie se regăsesc pe site-ul estioinvingatoare.ro, care a fost lansat oficial ieri, în cadrul unei conferinţe moderate de Virgil Ianţu.

Medicul oncolog Alexandru Blidaru, de la Institulul Oncologic Fundeni, invitat la conferinţă, a declarat că în România cancerul la sân este diagnosticat din păcate foarte târziu şi majoritatea pacientelor ajung să facă mastectomie, adică li se taie parţial sau complet sânul bolnav.

image

(La lansarea site-ului estioinvingatoare.ro au participa mai mulţi medici oncologi şi plasticieni, care au vorbit despre importanţa operaţiei de reconstrucţie a sânului)

În occident însă, doar 20% din paciente trebuie să facă mastectomie, pentru că boala este depistată din timp. Ca să nu ajungă în această situaţie, femeile trebuie să meargă anual la un control medical. Dar, chiar dacă ajung în situaţia de a-şi pierde un sân, pacientele care sunt declarate stabile, vindecate, pot alege să-şi facă gratuit această reconstrucţie mamară. Tot ce trebuie să facă este să discute cu medicul oncolog, care va prezenta cazul lor unei comisii de specialitate.

image

(Virgil Ianţu a moderat conferinţa prin care a fost lansat site-ul estioinvingatoare.ro)

În România doar 1% din pacientele cu mastectomie au parte de această operaţie de reconstrucţie. Prin intermediul Programului Naţional de Reconstrucţie, 800 de femei pot beneficia anual de intervenţie. Un număr foarte mic totuşi, având în vedere că mii de femei fac anual mastectomie.

Spitalele unde se face reconstrucţia gratuită

Operaţia are loc într-un spital de stat. În Bucureşti există 9 centre de acest fel, iar în ţară 10 spitale unde pacientele se pot adresa pentru reconstrucţia gratuită.

Iată care sunt aceste centre:

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti

Spitalul Clinic de Urgenţă Badgasar-Arsenie Bucureşti

Spitalul Universitar de Urgenţă

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri “Steaua” Bucureşti

Spitalul Militar de Urgenţă Bucureşti

Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti

Institutul Oncologic Trestioreanu Bucureşti

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Carol Davila

Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon Iaşi

Spitalul Clinic Judeţean Oradea

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgul Mureş

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara

Institutul Regional de Oncologie Iaşi

Când se poate face operaţia de reconstrucţie a sânului

Din punct de vedere psihologic, pierderea unui sân echivalează cu trauma resimţită la decesul unei rude de gradul I, spune Dragoş Zamfirescu, chirurg plastician. De aceea, această reconstrucţie le poate ajuta foarte mult pe femei să-şi recâştige încrederea în ele şi puterea de a merge mai departe, de a-şi relua viaţa pe care o duceau înaintea diagnosticului.

Reconstrucţia mamară se poate face prin folosirea unui ţesut propriu, recoltat de la pacientă, sau prin implant mamar. Procedura nu creşte riscul revenirii cancerului, fiind perfect sigură. Nu este însă indicată oricărei paciente, medicul oncolog fiind singurul care decide dacă operaţia poate fi făcută.

După operaţie de reconstrucţie pacienta îşi poate relua activitatea în aproximativ o săptămână. Sânii vor fi dureroşi timp de 24-71 de ore.

Din fericire, intervenţia poate fi făcută şi la mulţi ani după mastectomie, nu doar imediat după operaţie. Cu toate acestea, de multe ori este mai bine ca ambele proceduri să fie făcute simultan: mastectomia şi reconstrucţia, într-o singură operaţie. Medicul oncolog este însă cel care va decide ce este mai bine pentru fiecare pacientă.

Programul gratuit al CNAS prevede numai reconstrucţia sânului, nu şi intervenţii estetice ulterioare, pentru asigurarea simetriei sânului sau eliminarea cicatricelor. Pacientele care doresc şi acest lucru trebuie să achite separat procedurile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite