Fumatul şi hipertensiunea, pe lista neagră a factorilor de risc pentru 30 de milioane de decese în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel mondial, peste 57% dintre decese sunt provocate de factori de risc evitabili. Dintre aceştia, cei mai ucigaşi s-au dovedit hipertensiunea arterială şi fumatul. Multe dintre aceste decese ar putea fi evitate dacă oamenii ar adopta un stil de viaţă sănătos, spun medicii.

Mai mult de 30 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în 2013 din cauza unor factori de risc evitabili, potrivit unui raport publicat în revista britanică The Lancet, din 11 septembrie 2015.

În perioada 1990-2013, decesele provocate de pericole ce pot fi evitate, printre care sunt şi hipertensiunea arterială şi fumatul, au crescut cu 23%.

Autorii raportului au trecut în revistă 79 de factori de risc comportamentali, profesionali sau de mediu, din 188 de ţări.

Hipertensiunea arterială a provocat decesul a peste 10 milioane de oameni în lume, în 2013. Ea constituie principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, fiind şi primul dintre pericolele ce pot fi controlate. În acest sens, medicii recomandă respectarea tratamentului antihipertensiv.

Fumatul se situează pe locul al doilea în lista neagră a factorilor de risc asociaţi cu decesul, înaintea obezităţii şi diabetului.

Pe lângă aceşti factori de risc, autorii studiului au evidenţiat, în premieră, o combinaţie de 14 factori alimentari responsabili de 21% din totalul deceselor înregistrate în 2013: dieta săracă în fructe şi legume, dar bogată în carne, sare şi băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr. 

Ali Mokdad, unul dintre autorii studiului, exprimă în felul următor comportamentul greşit al oamenilor şi ignoranţa faţă de pericolul bolilor cardiovasculare: „Întotdeauna avem grijă să schimbăm la timp uleiul de la maşină, dar atunci când vine vorba despre propriul corp, nu mai suntem la fel de atenţi”.

„Există un potenţial uriaş de a ne îmbunătăţi sănătatea evitând riscuri precum fumatul sau alimentaţia nesănătoasă”, subliniază şi dr. Cristopher Murray, coordonatorul studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite