Dezbatere OMS: Să se distrugă sau nu ultimele fiole cu virusul variolei din Rusia şi din SUA de teama unui act de bioterorism?
0Variola este una dintre bolile trecutului, fiind total eradicată astăzi. Totuşi, în laboratoare din Statele Unite şi din Rusia au rămas câteva probe de virus congelat, pentru cercetare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să le distrugă, în contextul în care în Georgia au fost descoperite două cazuri de infecţii cu o „rudă“ a virusului variolei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii va vota luna aceasta dacă să fie sau nu distruse ultimele fiole cu unul dintre cele mai virulente virusuri din istorie – virusul variolei. Această boală a fost prima afecţiune virală eradicată la nivel mondial, în 1980. Totuşi, pentru cercetare, două probe ale virusului au rămas în laboratoare de maximă siguranţă din SUA şi din Rusia.
„Există riscul ca, dintr-un accident sau chiar din rea-voinţă, acele două probe virale să fie «eliberate» în rândul populaţiei şi răspândite din nou“, a explicat decizia OMS medicul William Schaffner, şeful departamentului de medicină preventivă din cadrul Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee.
În prezent, oamenii de ştiinţă din cele două laboratoare lucrează la noi medicamente antivirale şi studiază eventualele afecţiuni similare. De altfel, un grup de cercetători a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să nu distrugă virusul.
Motivul invocat de specialişti: recent au fost înregistrate două cazuri în Georgia de infecţii cu un „văr“ de gradul II al virusului variolei, potrivit unui raport dat publicităţii ieri de Centrul American pentru Controlul Bolilor. „Credem că această familie de virusuri este extrem de importantă, pentru că variola poate fi utilizată ca armă biologică de bioterorişti“, a declarat pentru agenţia NPR Neil Vora, detectiv medical. Noul virus descoperit la doi fermieri din Georgia nu a fost numit însă, fiindcă nu se cunosc prea multe detalii despre el.
Ce este variola
Varianta cea mai periculoasă a virusului variolei poate ucide între 30% şi 35% din cei infectaţi. Boala datează din jurul anului 10.000 înaintea erei noastre, iar cele mai vechi semne ale infecţiei au fost descoperite pe trupul mumificat al unui faraon egiptean. În total, virusul a ucis între 300 şi 500 de milioane de oameni numai în secolul al XX-lea.
În unele ţări, inclusiv în Statele Unite, există încă stocuri de vaccinuri pentru variolă, pe care autorităţile sunt dispuse să le împartă în cazul unei reapariţii a virusului.