Cum scapi de varice repede şi fără durere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venele îngroşate duc la apariţia varicelor. Tratamentul indicat este cel chirurgical
Venele îngroşate duc la apariţia varicelor. Tratamentul indicat este cel chirurgical

Tratamentul recomandat în boala varicoasă este cel chirurgical. Dilataţiile până la 3 milimetri diametru pot beneficia de tratamentul cu laser pulsat. Procedurile cu radiofrecvenţă şi abur sunt variantele moderne ale chirurgiei clasice, pentru varicele de mari dimensiuni.

Varicele constau în apariţia unor dilataţii venoase sub pielea membrelor inferioare. Aceste dilataţii sunt mai mult sau mai puţin vizibile în funcţie de dimensiunea lor şi de consistenţa ţesutului gros subcutanat. „În general sunt tolerate vreme îndelungată, adică ani de zile“, explică dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

La un moment dat însă, încep să crească şi să se înmulţească într-un ritm alert. „Aceasta este etapa când devin simptomatice“. Durerea, tensiunea în gambă, umflarea picioarelor la început seara, ulterior pe tot parcursul zilei, sunt manifestări ale bolii. Pielea gambei devine maronie, tare şi apare ulcerul varicos care este o rană sub forma unui crater apăruta de obicei deasupra gleznei. „Această rană se vindecă foarte lent, în fazele mai avansate nu se mai vindecă şi are tendinţa la extensie. O altă complicaţie este tromboflebita superficială, care consta în trombozarea, închegarea sângelui în dilataţiile varicoase. Acestea devin dure, pielea se înroşeşte şi este fierbinte, durerea poate atinge un nivel ridicat. De obicei, cedează prompt la tratament“, mai spune specialistul.

Tratamentul recomandat în boala varicoasă este cel chirurgical. „Sunt câteva etape la începutul bolii, când venele nu sunt mult dilatate, în care se poate practica sclerozarea prin injectarea de substanţe iritante pentru peretele venos. De asemenea, venectaziile, adică dilataţiile venoase până în 3 milimetri diametru, pot beneficia de tratament cu laser pulsat“.

Ce presupune chirurgia clasică

„Chirurgia clasică presupune extragerea venei safene prin aşa-numitul procedeu de stripping. Deoarece este o chirurgie agresivă care necesită rahianestezie sau anestezie general, iar recuperarea este mai lentă, eu nu am mai practicat acest procedeu în ultima perioadă, preferând realizarea excluderii venei safene prin ligaturi etajate în anestezie locală“.

Potrivit medicului, realizarea cu atenţie a ligaturilor conduc la obţinerea unei rate de reuşită cel puţin egală cu a strippingului, pacientul fiind externat în aceiaşi zi la o oră dupa ieşirea din sala de operaţie“.

Ca variante mai recente de excludere a venei safene sunt procedurile endovenoase: laser, radiofrecvenţă sau abur. „În general, sunt bine tolerate, cu o rată de reuşită în jur de 90%. Nu sunt aplicabile tuturor pacienţilor şi sunt în general mai scumpe decât chirurgia clasică deoarece necesită mai multe materiale de unică folosinţă“.  

Recuperarea dupa intervenţie este în general rapidă, depinzând destul de mult şi de momentul prezentării pentru tratamentul varicelor.„ În situaţia în care prezentarea este relativ precoce, la debutul bolii rezultatele sunt foarte bune. Dacă intervenţia se realizează în momentul în care varicele sunt foarte mari sau complicaţiile deja s-au instalat, boala poate evolua pe cont propriu şi postoperator, operaţia realizand practic o ameliorare mai mult sau mai puţin îndelungată a simptomatologiei“.

„ În general, sunt necesare câteva zile de concediu postoperator pentru o bună recuperare, dar am avut şi pacienti care au mers la serviciu a doua zi după intervenţie“, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite