Cum să scapi de microbii periculoşi din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce ai folosit toaleta, este obligatoriu să te speli pe mâini
După ce ai folosit toaleta, este obligatoriu să te speli pe mâini

Chiar dacă eşti unul dintre oamenii care consideră că expunerea la microbi este benefică sistemului imunitar, fii înţelept şi ia nişte măsuri pentru a te proteja de cei mai răi microbi  care se regăsesc în casa ta.

„Escherichia Coli (E. coli), salmonela şi campylobacter te pot îmbolnăvi serios, şi chiar te pot ucide“, avertizează profesorul Douglas Powell de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din America (CDC) estimează că şapte agenţi patogeni sunt de vină pentru 90% din boli, spitalizări şi chiar moartea pacienţilor americani. Oamenii de ştiinţă au denumit aceşti patogeni „infecţii alimentare“ deoarece sunt microbi care invadează organismul prin tractul gastrointestinal. „Otrăvirea“ cu aceşti microbi este uşor de recunoscut. Are ca efecte febra, greaţa, vomitatul şi diareea. 

Din fericire nu este prea greu să elimini aceşti microbi periculoşi pe care îi poţi aduce în căminul tău fără să-ţi dai seama. CNN ne învaţă cum să eliminăm sursele de infecţie din casă.

Fă ordine în frigider!

O simplă rearanjare a frigiderului te poate scăpa de riscul unei toxiinfecţii alimentare. „Carnea crudă pe care o cumperi are bacterii care pot da naştere la probleme intestinale. Când găteşti carnea, vei scăpa de aceşti microbi, dar nu vrei ca lichidul din pachet să se scurgă pe fructele şi legumele pe care le mănânci crude“, spune Rose Devasia, profesor la Universitatea din Louisville, Kentucky, SUA.

Carnea cea mai periculoasă este cea de vită, de pui, de curcan şi de porc. Se recomandă dubla împachetare a cărnii depozitate în frigider şi punerea ei pe cel mai jos raft, eventual pe o farfurie, departe de fructele şi legumele pe care le poţi consuma crude.

Periuţa de dinţi trebuie păstrată cât mai departe de toaletă!

O periuţă de dinţi scoasă deja din ambalajul protector şi lăsată în imediata apropiere a toaletei este un lucru foarte riscant. „Studiile au demonstrat că bacteriile din toaletă se pot împrăştia în aer după ce se trage apa. Apa din toaletă, împreună cu ce-o mai fi pe acolo, se dispersează în aer şi se depune pe orice se află în apropiere, cum ar fi o periuţă de dinţi sau un prosop“, conform dr. Devasia. Un studiu recent al Universităţii din Manchester, Marea Britanie, a descoperit că o periuţă de dinţi obişnuită conţine aproape 10 milioane de microbi, inclusiv E. coli şi stafilococi. 

Însă, se poate rezolva uşor această situaţie. Înainte de a trage apa la toaletă, pune capacul. „Cu toţii ştim că toaleta nu este cel mai curat loc din lume, aşa că spălaţi-vă pe mâini ca să nu vă îmbolnăviţi“, adaugă dr. Devasia. Spălatul pe mâini după folosirea toaletei scade şi cu 30% riscul de a te îmbolnăvi.

Descalţă-te la uşă!

Dacă intri în casă cu pantofii în picioare, poţi aduce tot felul de microbi. Tălpile încălţărilor împrăştie tot felul de agenţi nesănătoşi, de la polen la pesticide şi chiar salmonela din excrementele păsărilor. De fapt, există cel puţin nouă tipuri de microbi care pot rămâne pe tălpile pantofilor care pot supravieţui şi chiar se pot înmulţi datorită pământului bogat în nutrienţi şi altor „lucruri“ care au rămas pe încălţări.

„Înainte să intri în casă, trebuie să te descalţi. De ce ai vrea să aduci în spaţiul de locuit mizerie şi praf? Chiar dacă podeaua este curată şi covoarele sunt curăţate regulat, există totuşi bacterii care rămân acolo“, adaugă dr. Devasia.

În cazul în care familia nu este de acord cu descălţatul la uşă, spune-le că e mult mai bine aşa decât cu dureri de stomac, cu vărsături şi diaree.


Citeşte şi:

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

10 soluţii să eviţi îmbolnăvirea în camerele de hotel

Vacanţele ne scot din rutina zilnică, iar camerele de hotel - din mediul în care suntem obişnuiţi. Ştim cu toţii că o cameră de hotel, prin care s-a perindat o mulţime de oameni, nu este cel mai steril loc cu putinţă. Însă, există câteva ponturi pentru a o transforma într-un loc mai sănătos.

România, cod roşu la bacterii rezistente la antibiotice

Rezistenţa la antibiotice a unor bacterii a scăzut în majoritatea ţărilor europene, însă în România, problema capătă proporţii tot mai mari, potrivit unor noi statistici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite