Ce vrei să ştii şi ţi-e ruşine să întrebi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când te confrunţi cu o problemă jenantă îţi este incomod să ceri lămuriri medicului? Există situaţii mai delicate, de care poate te-ai lovit şi tu, dar nu ai avut curaj să întrebi. Specialiştii noştri ne-au răspuns la câteva dintre ele.

Care sunt cauzele mirosului neplăcut al picioarelor?

Mirosul neplăcut al picioarelor este nu numai stânjenitor, dar şi inconfortabil. Spre deosebire de alte părţi ale corpului, mâinile şi picioarele au mai multe glande sudoripare, ceea ce înseamnă că produc o cantitate mai mare de transpiraţie. De obicei, interacţiunea dintre transpiraţie şi bacteriile care se dezvoltă în interioriul încălţămintei duce la apariţia unui miros neplăcut, persistent.

Medicul Garofiţa Nicolae subliniază că această problemă poate apărea şi ca urmare a existenţei unei infecţii la nivelul pielii sau unghiilor, încălţămintea închisă reprezentând un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor. Pe lângă mirosul neplăcut al picioarelor, apar senzaţia de usturime şi mâncărimile.

„Pentru a reduce efectele neplăcute, este necesară aerisirea piciorului prin purtarea de încălţăminte deschisă, care să păstreze pielea uscată, tratarea bolilor care pot întreţine această afecţiune (spre exemplu, în cazul diabeticilor), evitarea băilor publice şi utilizarea prosoapelor la comun cu alte persoane“, conchide specialistul. De ajutor ar putea fi şi pudra de bebeluşi şi unguentele antibacteriene.   

De ce scap urină în timpul efortului?

Eliminarea involuntară de urină în timpul efortului, numită în termeni medicali incontinenţă urinară de efort, se produce „în activităţi care cresc presiunea din vezică peste capacitatea de retenţie a sfincterului urinar (muşchi inelar care reglează deschiderea sau închiderea orificiului urinar)“, afirmă dr. Călin Ciubotaru.

Această problemă poate fi agravată de dereglările hormonale care apar odată cu instalarea menopauzei, de fumat sau de obezitate. De asemenea, specialistul afirmă că afecţiunile urogenitale precum infecţiile urinare, ruptura de perineu (regiunea dintre anus şi organele genitale) şi inflamaţiile pelvine pot fi alte cauze ce duc la pierderea involuntară de urină.

Pentru stabilirea cu exactitate a cauzei, se recomandă un consult amănunţit şi efectuarea unor analize specifice (sumar de urină, urocultură, cistoscopie- permite examinarea uretrei şi a vezicii urinare).
 
Flatulenţa e normală?

Excesul de gaze din tubul digestiv apare, potrivit dr. Garofiţa Nicolae, când  o persoană consumă anumite tipuri de alimente care fermentează mai mult (spre exemplu, crudităţile) sau preparate pe care tubul digestiv nu le poate digera (în cazul intoleranţelor la lactoză sau la gluten).

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite