Ce trebuie să excluzi din alimentaţie dacă ai acnee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, acneea este mult mai frecventă decât în trecut, iar medicii cred că de vină pentru acest lucru este alimentaţia modernă. Află cum influenţează ea aspectul tenului.

Medicii dermatologi recomandă întotdeauna pacienţilor cu acnee un regim alimentar, pe lângă medicamentele şi cremele prescrise în mod uzual. Aşadar, nu există dubii că ceea ce mâncăm influenţează aspectul pielii.

Pizza, pastele şi dulciurile. În prezent, un număr tot mai mare de tineri se confruntă cu inestetica acnee, iar dieta modernă a fost incriminată pentru acest fenomen. Alimentele cu un indice glicemic ridicat pot să favorizeze apariţia acneei sau să o agraveze atunci când ea există deja. Din categoria acestor alimente fac parte toate produsele care conţin zahăr, cartofii prăjiţi, făina albă, pizza, popcornul şi băuturile carbogazoase. Un indice glicemic ridicat „forţează" pancreasul să secrete o cantitate mai mare de insulină. Aceasta atrage după sine modificarea balanţei hormonale din organism, ale cărei consecinţe sunt multiplicarea haotică a celulelor pielii în interiorul porilor (urmată de blocarea acestora) şi creşterea secreţiei de sebum. Ambele favorizează acneea.

Carnea roşie şi margarina. Cantitatea de sebum secretată de piele poate fi influenţată şi de cantitatea de grăsimi din dietă, după cum au arătat mai multe studii de-a lungul timpului. De aceea, majoritatea dermatologilor recomandă reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi. Se crede că cele mai nocive pentru persoanele cu ten acneic sunt grăsimile saturate (care se găsesc în cantitate mare în carnea roşie) şi cele hidrogenate (sau trans, care se găsesc în margarină şi în toate produsele obţinute cu ea, cum sunt cele de patiserie).

Laptele. Produsele lactate conţin un hormon numit factor insulinic de creştere  (IGF). Un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea secreţiei de sebum, contribuind astfel la apariţia sal la agravarea acneei. Hormonul IGF stimulează şi creşterea celulară, iar multiplicarea exagerată a celulelor pielii în interiorul porilor determină apariţia acneei. Laptele şi produsele obţinute de el au în compoziţie şi precursori ai hormonilor masculini, iar aceştia duc, de asemenea, la creşterea secreţiei de sebum.

Prăjelile. Acestea se numără printre factorii care declanşează inflamaţii ăn corp şi se consideră că aceea este, parţial, consecinţa unor procese inflamatoare. Atunci când se foloseşte ulei de floarea-soarelui, foarte popular încă în România, care nu este rezistent la temperaturi înalte, prăjirea alimentelor generează substanţe toxice care produc inflamaţii în corp. Cartofii sunt cu atât mai nocivi pentru persoanele care au acnee, pentru că, prin prăjire, ei generează încă un tip de substanţe chimice, numite acrilamide.

Ciocolata. Toate produsele care conţin cafeină pot să agraveze acneea dacă sunt consumate în exces. Cafeaua, ciocolata şi băuturile de tip cola cresc nivelul hormonilor de stres şi se crede că aceştia stimulează, la rândul lor, glandele sebacee să secrete o cantitate mai mare de sebum.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite