Ce legătură există  între diabet şi cancerul pancreatic. Semne de alarmă care ne pun în gardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diabetul şi cancerul pancreatic afectează acelaşi organ, dar au mai multe în comun decât simpla localizare. Unele persoane care au una dintre aceste boli, tind să o aibă şi pe cea de-a doua.

Diabetul este o boală care afectează zeci de milioane de oameni. Numai în SUA statisticile înregistrează 30 de milioane, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Cancerul pancreatic este diagnosticat anual la 54.000 de pacienţi, mulţi dintre ei fiind diagnosticaţi în faze tardive, după ce cancerul s-a răspândit în corp şi devine greu de tratat.

Cercetătorii au studiat o posibilă legătură între diabet şi cancerul de pancreas timp de mulţi ani  şi acum ei încearcă să utilizeze această legătură pentru a diagnostica cancerul pancreatic mai devreme şi a îmbunătăţi supravieţuirea pacienţilor.

Diabetul este, în egală măsură, un risc pentru cancer pancreatic, dar şi un semn timpuriu al acestuia. „Relaţia funcţionează în ambele direcţii, este de părere dr. Lynn Matrisian, responsabilul ştiinţific al Grupului de acţiune privitor la cancerul pancreatic.

Cercetătorii nu ştiu cu exactitate de ce, dar oamenii care au diabet de câţiva ani au un risc mai mare de a dezvolta şi cancer de pancreas, comparativ cu cei care nu au diabet.

Pe de altă parte, cancerul pancreatic poate cauza el însuşi diabet. Jumătate din pacienţii cu cancer au valori înalte ale zahărului în sânge. Când cancerul este îndepărtat pe cale chirurgicală, de regulă, nivelul glucozei în sânge revine la normal.

Diabetul aflat la debut poate fi urmat într-un an sau doi de un cancer pancreatic. De aceea este important de investigat şi de intervenit cât mai repede, a spus dr. Richard Frank, oncolog medical şi directorul de cercetări în cancer al Western Connecticut Health Network. Frank şi alţi cercetători s-au axat pe identificarea timpurie a cancerului pancreatic la persoanele cu diabet aflat la debut.

În fază incipientă, cancerul pancreatic are, de regulă, semne vagi sau inexistente. „Este vorba despre dureri de spate şi indigestie. Deci, o perioadă de timp oamenii iau în calcul orice altceva până să ajungă să spună: poate că ar trebui să mă caut şi de cancer pancreatic, afirmă Matrisian. Prin urmare, cele mai multe cancere de pancreas nu sunt diagnosticate înainte de a se răspândi în tot corpul.

Medicii depistează de cele mai multe ori cancerul pancreatic în urma unor investigaţii imagistice ca CT şi IRMN sau endoscopie cu ultrasunete. Testarea tuturor persoanelor cu aceste metode este scumpă şi nepractică. Ceea ce doctorii au nevoie este o metodă nouă de identificare doar la acele persoane cu risc înalt de cancer.

Dr. Suresh Chari, profesor universitar la Clinica Mayo, SUA,a studiat legătura dintre diabet şi cancerul pancreatic timp de mulţi ani şi a descoperit că persoanele peste 50 de ani care sunt identificate cu diabet la debut au 1% riscuri de a face cancer, risc de 8 ori mai mare decât al populaţiei generale. Aceasta lucrează împreună cu Institutul Naţional de Cancer (NCI) de 5 ani pentru a identifica biomarkeri  - semne precoce ale cancerului de pancreas – care să poată fi folosiţi în testele de screening.

Persoanele cu diabet nu trebuie să intre în panică şi să tragă concluzia că vor face cancer de pancreas, ci trebuie să fie atenţi la acest risc, a mai spus Frank. Iar cel mai mare risc este la 1-2 ani după diagnosticul de diabet.

În tot acest timp, pacienţii ar trebui să fie atenţi la simptome precum pierderea inexplicabilă în greuate, schimbări intervenite la nivelul evacuării intestinelor, balonări. Iar când acestea sunt prezente, să se adreseze medicului. Cu atît mai mult dacă există şi un istoric de cancer de orice fel în familie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite