Cât de periculoşi sunt nodulii tiroidieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea acestor formaţiuni sunt inofensive – unele dintre ele putând ajunge să pună probleme de ordin estetic –, iar circa 1% sunt de origine canceroasă.

Jumătate dintre persoanele de peste 50 de ani au noduli tiroidieni, iar proporţia ia amploare odată cu înaintarea în vârstă. Cei mai mulţi nu află niciodată acest lucru, pentru că nodulii nu le provoacă simptome şi nici probleme de sănătate.

De altfel, datele statistice au fost furnizate de americani, în urma analizelor necropsice. Nodulii pot fi depistaţi întâmplător, în urma unei tomografii computerizate efectuată în zona capului şi gâtului. Uneori, nodulii pot sta la originea unui disconfort care îl trimite pe cel în cauză la medic, iar în alte cazuri, cei din anturajul persoanei afectate observă o asimetrie la nivelul gâtului.

Pot crea probleme de înghiţire

În peste 99% din cazuri, nodulii tiroidieni reprezintă fie chisturi pline cu lichid, fie aglomerări de celule tiroidiene normale. Unii sunt atât de mici, încât nu se simt la palpare şi pot fi descoperiţi doar la examenul ecografic.

„Dacă sunt de dimensiuni foarte mari, rezultă aşa-numita patologie tumorală compresivă locală - ei pot crea disconfort la deglutiţie sau la respiraţie, prin afectarea traheei sau esofagului din vecinătate", explică medicul primar endocrinolog Adrian Comănici, şeful clinicii de endocrinologie a Spitalului Clinic CF2 din Bucureşti.

Alteori, aceşti noduli se dezvoltă la periferia tiroidei (glanda sub formă de fluture localizată la nivelul gâtului, anterior, sub mărul lui Adam). Şi atunci nu pun probleme de compresiune, dar devin inestetici şi astfel determină vizita la medic. Anxietatea, tremorul, palpitaţiile şi transpiraţiile reci se pot număra printre manifestările acestor noduli. Explicaţia este că unii noduli tiroidieni provoacă hipertiroidism, prin hipersecreţia de hormoni tirodieni la nivelul aglomerărilor de celule, în vreme ce alţii pot duce la hipotiroidism, adică la lentoare şi la oboseală.

Dar motivul pentru care nodulii tiroidieni constituie un motiv de alarmă este acela că pot însemna cancer, deşi în puţine cazuri. Sub 1% din nodulii tiroidieni pot fi cancerigeni, indiferent de dimensiune. „Există criterii clare în funcţie de care un nodul tiroidian este suspectat de a fi cancerigen. Printre ele se numără evoluţia rapidă (creşterea în dimensiuni), antecedentele familiale, o anumită consistenţă la palpare (nodulii duri, cu margini neregulate)", explică medicul Adrian Comănici. Expunerea gâtului la doze crescute de radiaţii, în copilărie, creşte riscul apariţiei cancerului tiroidian, arată studiile.

Formaţiunile suspecte se  biopsiază

Cancerul tiroidian poate fi de patru tipuri: cele mai frecvente tipuri sunt şi cele mai mai puţin periculoase, care evoluează lent şi răspund bine la tratament (cancerul folicular şi cancerul papilar). Însă există şi cancerul medular sau anaplazic, cu o diseminare rapidă în corp, iar acestea „sunt cazuri fericite doar dacă le descoperi de timpuriu", după cum ne spune medicul endocrinolog.

Nodulii suspecţi se biopsiază cu un ac, iar diagnosticul se pune prin analiza celulelor la microscop. Potrivit protocoalelor americane, doar nodulii palpabili trebuie investigaţi conform algoritmului de diagnostic.  Însă, tocmai pentru a depista din vreme un eventual cancer agresiv, medicii endocrinologi îşi investighează pacienţii cu ajutorul ecografiei tiroidiene, dacă dispun de un ecograf. „Oamenii trebuie să se investigheze, sigur, fără a face o isterie din asta, fără a se stresa inutil. Dacă se depistează ecografic un nodul tiroidian şi acesta pare a fi benign, pacientul este rechemat la 3 luni, pentru a se observa dacă nodulul a evoluat în acest timp. Dacă este staţionar, se repetă investigaţia la un an", ne spune medicul Comănici.

Cu sau fără tratament

Unici sau multiplii, nodulii se tratează în funcţie de număr, de dimensiuni, dar în primul rând de problemele pe care le provoacă „purtătorului". De exemplu, dacă sunt numeroşi şi provoacă hipertiroidie, se poate impune scoaterea tiroidei, iar pacientul îşi va administra hormoni tiroidieni de sinteză pentru tot restul vieţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite