Cât de mult ne expune un coleg răcit la îmbolnăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răcelile se transmit prin tuse şi strănut, dar mai ales prin atingerea unor suprafeţe contaminate cu virusuriFOTO Shutterstock
Răcelile se transmit prin tuse şi strănut, dar mai ales prin atingerea unor suprafeţe contaminate cu virusuriFOTO Shutterstock

Un singur coleg răcit contaminează cu virusuri jumătate din suprafeţele comune, cum ar fi clanţele, imprimanta sau frigiderul din birou. Şi asta doar până la ora prânzului, atenţionează specialiştii, care insistă ca persoanele răcite să-şi ia concediu medical.

 Virusurile care provoacă infecţii respiratorii se răspândesc cu o mare rapiditate în birou, la serviciu, potrivit medicilor de la Universitatea din Arizona, SUA, citaţi de cotidianul „Daily Mail“ . Aceştia au încercat să afle, cu ajutorul unui experiment, cât de mult ne expune riscului de îmbolnăvire un coleg răcit. Pentru a afla răspunsul, un angajat a fost contaminat de oamenii de ştiinţă cu trei tipuri de virusuri artificiale, similare celor care provoacă răceala, gripa şi infecţiile gastrointestinale.

La patru ore de la începerea programului de muncă, medicii americani au prelevat probe de pe suprafeţele din birou, dar şi de pe mâinile celorlalţi angajaţi. Testele de laborator au arătat că peste 50% din suprafeţe erau contaminate. Specialiştii au fost surprinşi să descopere că acelaşi procent de oameni era infectat cu cel puţin unul dintre virusuri. Nu toţi ajung să dezvolte simptome de gripă ori de răceală, pentru că sistemul imunitar al unora poate anihila virusurile.

Riscul angajaţilor de a se infecta cu unul dintre cele trei virusuri din experiment variază între 40% şi 90%, potrivit studiului american. Virusurile utilizate în cadrul acestui studiu nu produceau simptome, aşa încât procentul reflectă doar infectarea prin atingerea suprafeţelor contaminate, nu şi infectarea prin tuse şi strănut. Prin urmare, dacă adăugăm şi acest risc, procentul ar fi mai mare. 

„Angajaţii nu s-au plimbat prea mult prin birou. Cei mai mulţi dintre ei au intrat în încăpere, s-au aşezat pe scaun şi au început să lucreze la calculator. Au mai mers din când în când la toaletă şi au folosit la comun bucătăria şi imprimanta, dar cam atât“ Kelly Reynolds, profesor de sănătate publică la Universitatea din Arizona

Ce suprafeţe se contaminează rapid

Specialistul spune că este mult mai probabil să luăm o răceală prin atingerea suprafeţelor contaminate de bolnavi cu virusuri decât dacă un coleg ar strănuta în preajma noastră. „Majoritatea oamenilor au convingerea că răcelile şi gripa se răspândesc cel mai uşor prin tuse şi strănut, dar numărul de obiecte atins de un bolnav este incredibil de mare, mai ales în zilele noastre, când folosim atât de multe butoane. Apăsăm mai multe butoane decât orice altă generaţie din istoria omenirii“, spune prof. Kelly Reynolds.

Suprafeţele care se contaminează cel mai rapid şi cu cel mai mare număr de virusuri sunt clanţele, imprimanta, butoanele liftului, telefoanele comune şi birourile.

Igiena mâinilor, cea mai bune metodă de prevenţie

Cercetătorii americani au repetat ulterior experimentul, de data aceasta oferind gratuit angajaţilor din biroul respectiv şerveţele dezinfectante şi gel dezinfectant. Totodată, i-au instruit să se spele pe mâini înainte de masă şi după şedinţele cu un număr mare de oameni. Aplicând toate aceste măsuri, riscul de infectare a fost mai mic de 10%. „Mesajul nostru este că toate aceste măsuri simple pe care cu toţii le cunoaştem chiar sunt eficiente“, a mai spus prof. Reynolds.

Virusurile răcelilor, în cifre:

- există peste 200 de virusuri care produc răceli

- provoacă simptome la 36-72 de ore de la pătrunderea în organism e

- există în concentraţie ridicată în secreţiile nazale în primele 3 zile de la infectare. În această perioadă, răceala este cea mai contagioasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite