Când e nevoie de terapia cu insulină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când în decurs de 10 ani valorile glicemiei depăşesc
 200 mg/dl, iar medicaţia antidiabetică orală nu mai dă rezultate, diabetologul recomandă insulinoterapia.
Când în decurs de 10 ani valorile glicemiei depăşesc 200 mg/dl, iar medicaţia antidiabetică orală nu mai dă rezultate, diabetologul recomandă insulinoterapia.

Necesară în metabolismul glucidelor, proteinelor şi grăsimilor, insulina trebuie suplimentată fie temporar, până la echilibrarea glicemiei, fie ca tratament de durată, când medicaţia şi dieta nu mai pot reduce glicemia mărită.

Dacă în diabetul de tip 2, secreţia scăzută de insulină poate fi stimulată prin medicamente orale sau prin regim, în cazul celui de tip 1, pancreasul nu secretă suficientă insulină şi este nevoie de tratament cu acest hormon.

Atunci când în decurs de 10 ani sau chiar mai puţin valorile glicemiei depăşesc 200 mg/dl, iar medicaţia antidiabetică orală nu mai dă rezultate, cu atât mai puţin un regim de scădere a glucozei din sânge, medicul diabetolog recomandă insulinoterapia cu diverse tipuri de insulină, în funcţie de boală, de orarul meselor şi de activitatea diabeticului. Tot el va stabili intervalul dintre injecţie şi orarul meselor în funcţie de nivelul glicemiei, locul injecţiei, activitatea din orele următoare.

Tratamentul presupune adaptarea dozei de insulină la dietă şi nu invers. De aceea, medicul trebuie să ia în calcul cantitatea de glucide care vor fi consumate pe parcursul unei zile.

Este de mai multe tipuri

Un tip de insulină este cel cu acţiune rapidă, care reduce riscul scăderii glicemiei înainte de mese. Se aplică înaintea mesei sau imediat după. Acţionează într-un sfert de oră de la administrare, are acţiune maximă la 1-4 ore după aceea şi rămâne activă până la 8 ore. Din păcate, nu are efect şi în cazul în care sunt consumate glucide la gustări sau dacă se face efort fizic urmat de scăderea glicemiei. În aceste cazuri, este nevoie de o doză de insulină bazală, cu acţiune prelungită, de până la 24 de ore.

Tipul de insulină cu acţiune rapidă este util la începutul tratamentului, pentru a stabili care este cantitatea de hormon necesară zilnic. Mai pot fi indicate insulină intermediară, care intră în acţiune după 2 ore şi acţionează pe parcursul a circa 24 de ore, sau insulina ultralentă cu o durată de până la 28 de ore.

Ştiai că...

...în cazul femeilor care suferă de diabet, pe parcursul unei sarcini, în locul medicamentelor orale, contraindicate în această perioadă, se poate apela, temporar, la insulină? În mod obişnuit, se foloseşte insulina rapidă cu cea bazală, însă trebuie stabilit cu diabetologul insulinele aprobate în graviditate.

Fiecare tip de insulină are seringa proprie

Insulina se păstrează întotdeauna la rece, la 2-8 grade Celsius, în partea de jos a uşii frigiderului sau în cuvele pentru fructe. Pentru a nu provoca dureri sau iritaţii, e bine să nu fie rece, de aceea e bine să fie lăsată la temperatura camerei cu puţin timp înainte de administrare, dar la loc ferit de razele soarelui. În privinţa administrării, se pot folosi seringa, un dispozitiv tip stilou, pompă sau jet-injector.

Află pe clicksanatate.ro cum poţi să reduci durerea cauzată de injectarea insulinei!

Ce poţi trata cu valeriană

Berea în cantităţi mari poate duce la cancer

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite