„Cămăşuţă“ robotică pentru a preveni stopul cardiac. Cum funcţionează invenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au inventat un fel de „cămăşuţă“ care înfăşoară inima şi o ajută să pompeze în continuare sânge în organism atunci când muşchiul este slăbit.

Cămăşuţa  – confecţionată dintr-un material pe bază de silicon care imită muşchiul inimii –înfăşoară pe dinafară inima şi o ajută să pompeze sânge, imitând acţiunea muşchiului cardiac,, potrivit bbc.com.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de ştiinţă şi medicină translaţională şi a fost testată până acum pe inimi de porci. Fundaţia Britanică pentru Studiul Inimii a descries invenţia ca pe o nouă abordare care are nevoie de studii viitoare.

Mişcări sincronizate

Atacul de cord afectează din ce în ce mai mulţi oameni, iar datele statistice se înrăutăţesc an de an. Pentru cardiaci, inima este incapabilă să pompeze suficient sânge în organism pentru a iriga organelle vitale şi asta pentru că de cele mai multe ori muşchiul cardiac este afectat, după stopurile cardiace anterioare, de exemplu.

Oamenii de ştiinţă au explicat că invenţia s-a inspirat din acţiunea şi structura muşchiului inimii şi este gândită aă aibă mişcări sincronizate cu acesta. Când inima îşi opreşte bătăile această cămăşuţă o ajută să pompeze în continuare sânge.

În acest moment, bolnavilor cu iminenţă de atac de cord le este implantat un mecanism în interiorul inimii care o ajută să funcţioneze, însă din pricină că acesta vine în legătură direct cu ţesutul inimii, organismul reacţionează şi există riscul formării unor cheaguri de sânge periculoase.

Cercetătorii argumentează că această cămăşuţă „îmbrăţişează“ practice inima pe dinafară şi astfel acest risc nu mai există. Cercetarea este însă într-o fază mult prea incipientă şi este nevoie de mai multe teste pentru a vedea cum poate fi folosită pe pacienţii cardiaci.

Christopher Allen, reprezentant al Fundaţiei Britanice pentru Studiul Inimii, a declarat că pacienţii cardiaci aflaţi în situaţii critice au nevoie disperată de uşurarea simptomelor bolii. „Adesea nu sunt suficiente inimi disponibile pentru pacienţii aflaţi pe listele de transplant, de aceea avem nevoie să inovăm pentru a mai câştiga timp preţios“.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite