Biroul ideal pentru sănătatea corpului şi a minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un angajat fericit sau măcar care nu respiră aer închis şi nu este expus doar la lumină artificială este un angajat mai productiv, arată studiile FOTO Shutterstock
Un angajat fericit sau măcar care nu respiră aer închis şi nu este expus doar la lumină artificială este un angajat mai productiv, arată studiile FOTO Shutterstock

Ne petrecem cel puţin o treime din zi la birou şi dacă mediul de lucru nu este optim, n-ar trebui să ne mirăm că ne doare des capul şi spatele, că începem să avem alergii, că nu putem dormi, că suntem nefericiţi. Sunt câteva moduri simple de a-ţi îmbunătăţi simţitor cele minimum 8 ore pe zi petrecute la serviciu.


Birourile de tip open space nu sunt cea mai bună opţiune pentru creşterea productivităţii şi pentru psihicul angajaţilor, au arătat studiile. Dar nici alternativa cel mai des folosită, birourile de tip cubicle, adică acelea cu despărţitoare laterale, nu sunt cu mult mai eficiente.

„Concentrarea şi funcţia cognitivă pot fi stimulate, într-adevăr, cu ajutorul unui mediu de lucru potrivit“, subliniază, pentru „Huffington Post“, Suzanne Carlson, specialistă în design interior care a realizat interiorul unor firme precum Google, Amazon, Samsung, Nike, Boeing.

Bineînţeles, în primul rând, contează ca biroul şi scaunul să fie reglabile şi să le personalizezi pentru înălţimea ta. De asemenea, trebuie ca monitorul computerului să fie la o distanţă de minimum 60 de centimetri de ochi.

birou sanatos foto florian marina

Angajatorii ar trebui să ştie că sunt importante, însă, pentru bunăstarea noastră psihică şi, deci, şi pentru productivitate, elementele de design şi modul cum sunt luminate şi aranjate birourile.

Luminozitatea

Angajaţii care lucrează în birouri cu ferestre mari, deci care se expun unui nivel de lumină naturală mare, vor dormi mai bine noaptea decât cei care lucrează în birouri fără ferestre sau cu geamuri foarte mici şi acoperite sau mate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în 2013 de cercetătorii de la Universitatea Northwestern. Un somn odihnitor noaptea înseamnă o minte mai limpede, o organizare şi o memorie mai bune ziua, la serviciu.

Spaţiul personal

Dacă birourile sunt separate prin bariere de zgomot sau chiar prin pereţi, evident, ne vom putea concentra mai bine şi vom da mai mult randament. Dacă, însă, zgomotele din birourile deschise se adaugă disconfortului creat de aerul închis şi de lipsa ventilaţiei, rezultatul muncii nu poate fi decât unul mediocru, cel puţin.

În plus, un lucru mic cu efecte mari este oferirea posibilităţii ca angajaţii să-şi personalizeze spaţiul de lucru, indiferent cât de mic este acesta. Un studiu britanic din 2010 arată că angajaţii care şi-au pus pe pereţii despărţitori ai biroului de tip cubicle fotografii cu familia şi copiii sau plante pe birou au fost cu 32% mai productivi decât cei care nu au avut aceste posibilităţi.

Decor

Plantele sunt esenţiale atât pentru aspect şi pentru starea de spirit pe care o conferă angajaţilor, cât mai ales pentru faptul că unele dintre ele chiar „produc“ aer curat.

Şi petele de culoare sunt un truc mic care poate dovedi un impact mare asupra angajaţilor. Culorile influenţează starea de spirit, dar şi eficienţa. De exemplu, albastrul ne stimulează intelectual, galbenul ne face mai creativi, roşul ne creşte starea de alertă şi verdele inspiră calm şi echilibru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite