Articol publicitar

Alcoolul, a cui este problema?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
clinica aliat

Probabil că tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată, la o petrecere, de Revelion, de ziua noastră poate, să bem un strop peste măsură. Dacă nu nouă, măcar unui prieten sau unei cunoştinţe. Şi cu siguranţă că a trebuit ori să fim ajutaţi, ori să ajutăm acea persoană să treacă peste acel impas. Oricui i se poate întâmpla.

clinica-aliat

Însa în  momentul în care o persoană consumă alcool peste limita normală şi nu doar o dată sau de două ori în viaţă, a cui este problema? Doar a consumatorului sau şi a ta, a persoanei de lângă el? Evident că problema este sau devine şi a ta, iar tu trebuie să conştientizezi acest lucru şi să iei atitudine.

În primul rând trebuie să te informezi. Trebuie să poţi face diferenţa dintre tipurile de consum (normal/social şi abuziv), trebuie să înţelegi gravitatea situaţiei pentru a te putea adapta cu adevărat, nu pentru a  îndura, pentru ca mai apoi să poţi ajuta cu adevărat. Însă, în tot acest complicat proces  trebuie să nu uiţi de tine, trebuie să nu pici în "capcanele" pe care alcoolul le poate întinde în calea spre recuperare.

Ce poţi să faci?

  • Apelează la un specialist.
  • Apelează la un prieten bun, cere-i ajutorul!
  • Comunică-i partenerului că tu crezi că are nevoie de ajutor!
  • Oferă-i sprijinul: "Doresc să te ajut şi să te sprijin, dacă vrei!..."
  • Spune-i în ce fel te afectează consumul lui!
  • Recomandă-i să intre pe www.alcohelp.ro şi să evalueze singur dacă are sau nu un consum problematic de alcool.

Există multe moduri de a consuma alcool, dintre care unele pot da naştere la probleme atât pentru cei care consumă cât şi pentru cei din jur (familie, rude, prieteni, colegi).

Abstinenţa

Reprezintă decizia personală de a nu consuma niciun fel de băutură alcoolică.

Consumul social

Este consumul de alcool care nu pune probleme şi care poate fi ţinut sub control.

Vom lua drept unitate de măsura 1 U = 12g ALCOOL pur (1 U = 1 sticlă de bere 330ml, 1 pahar de vin 125ml, 1 shot tărie 40ml spirtoase)

Limitele stabilite de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru acest tip de consum sunt:

cel mult 2 U/zi la bărbaţi SAU sub 4 U la o ocazie (maxim 14 U/săptămână)

cel mult 1 U/zi la femei SAU sub 3 unităţi la o ocazie (maxim 7 U/săptămână)

cel mult 1 U/zi indiferent de sex, după vârsta de 65 de ani (maxim 7 U/săptămână)

Cu cine ai putea vorbi despre consumul de alcool al rudei/prietenului tău?

Dacă am reuşit să te convingem că într-adevăr, să ai o persoană dragă ţie care are o problemă cu alcoolul,  reprezintă o situaţie în care e posibil să nu ai resursele necesare rezolvării ei, îţi sugerăm, acum că ai acceptat adevărul, să accepţi şi ajutorul, nu este nimic ruşinos în asta!Dimpotrivă, tocmai acesta  este lucrul pe care trebuie să îl faci atât pentru tine, familia ta, cât şi persoana în cauză.

Pentru această problemă te poţi adresa medicului de familie, unui psihiatru sau unui consilier (psiholog, asistent social, asistent medical). În orice caz, nu uita: INDIFERENT DE CE DECIDE PERSOANA CARE CONSUMĂ, TU POŢI SĂ FACI CEVA PENTRU TINE!

alcool

Poţi lua atitudine! Vino să vorbeşti cu unul dintre specialiştii ALIAT din reţeaua de clinici şi centre de tratament din ţară (Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Braşov, Suceava, Pojorâta, Viforâta-Damboviţa). Clinica ALIAT este prima reţea naţională privată de clinici de specialitate în tratamentul dependenţelor.  Acolo vei putea primi informaţii şi ajutor în a lua nişte hotărâri şi a le pune în practică.

Toate serviciile sunt oferite în condiţii de confidenţialitate.

Noi putem ajuta! Ne poţi contacta la 0727 880 447, contact@clinica-aliat.ro.

          

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite