5 sucuri minune care „mătură“ toxinele şi se fac scut în faţa viruşilor. În cât timp le asimilează organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele, benefice pentru sănătate Foto:Shutterstock
Fructele şi legumele, benefice pentru sănătate Foto:Shutterstock

Un pahar de suc natural nu doar că hrăneşte organismul, ci detoxifică şi creşte rezistenţa la boli. Avantajul unui suc proaspăt este dat de faptul că se asimilează în corp în 10-15 minute, iar multivitaminele aflate în seva legumelor şi fructelor rămân intacte.



 “Sucurile de legume sunt profund detoxifiante şi regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din legume (varianta cea mai bună este storcătorul centrifugal conceput special pentru extragerea acestor sucuri, dar se poate folosi şi un storcător obişnuit”, explică dr. Cătălin Luca, medic internist, cu competenţă în apifitoterapie.

Iată cele mai bune sucuri de legume şi fructe cu vitamine, săruri şi minerale, substanţe indispensabile funcţionării normale a organismului:

Portocalele, sursă de energie

Portocalele sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea energie.

suc portocale mancare.ro

O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten. Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Spanacul regenerează sistemul digestiv

 Spanacul oferă energie, întrucât este bogat în fier, calciu, beta-caroten, vitamina B6, vitamina C, sodiu şi potasiu.

image

Strămoşii noştri îl foloseau pentru a se trata de anumite afecţiuni, ca şi iarbă de leac, dar de asemenea ca şi hrană. Spanacul a mai fost numit şi „mătura intestinului„ pentru că este poate cel mai bun mijloc de a ne curăţa intestinele şi de a regenera sistemul digestiv.

 “Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii. De asemenea, spanacul are un conţinut ridicat în minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii”, spun specialiştii.

Sfecla întăreşte inumitatea

Sucul de sfeclă roşie este un energizant natural deosebit de sănătos, plin de vitamine şi minerale. Se poate combina cu sucul de morcov.

image
“Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică medicul Cătălin Luca.  

Cătina alungă surmenajul

Cătina este energizantă, creşte rezistenţa în faţa bolilor şi ajută la refacerea organismului în condiţii de surmenaj/convalescenţă. Sucul de cătină se poate combina cu suc de morcovi şi de grepfruit.

image
"Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic,  afrodisiac. Este folosită în prepararea diferitelor creme, în industria cosmetică, farmaceutică, etc. şi are foarte multe indicatii terapeutice:  în afecţiuni ale ficatului,  răceală şi gripă, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrită, afecţiuni cardiovasculare, artrită, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.  

Ananasul întăreşte sistemul imunitar

Datorită compuşilor săi, ananasul este un super fortifiant pentru corpul tău. Vitamina C pe care o conţine întăreşte sistemul imunitar şi este un excelent scut anti-răceală.

calarasi ananas

"Unele studii au demonstrat chiar şi eficienţa sa în lupta contra bolilor cardiace sau a unui anumit tip de cancer. Acesta acţionează şi asupra tranzitului intestinal deoarece facilitează digestia proteinelor şi a circulaţiei lor în corp. Cu alte cuvinte, este ideal pentru o siluetă perfectă. Este o alternativă ideală, dulce şi savuroasă pentru a combate foamea”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.
 

Vă recomandăm şi:

Analgezice naturale: cinci plante-minune care iau durerea de cap „cu mâna“

Bomba cu vitamine: de ce se mai numeşte cătina „ginsengul românesc“ şi ce miracole face pentru imunitate

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite