Adevărul Live: Tot ce trebuie să ştii despre cel mai frecvent cancer la bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Bacanu - foto Eduard Enea
Florin Bacanu - foto Eduard Enea

Medicul oncolog Florin Băcanu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor Oncologi din România, ne explică la Adevărul Live care sunt formele de cancer întâlnite cel mai des în rândul bărbaţilor români, din ce cauze apar şi care sunt şansele de tratament corect în ţara noastră.

Un bărbat din trei cu vârste între 40 şi 60 de ani poate suferi de cancer de prostată, arată statisticile. Acest risc creşte odată cu înaintarea în vârstă. De altfel, unii cercetători spun că orice bărbat, dacă trăieşte mult, are un risc crescut de a suferi de cancer de prostată. Dar nu în toate cazurile acest tip de cancer este fatal, cu tumorile neagresive se poate trăi o viaţă lungă şi fără prea multe probleme, arată specialiştii.

Despre cauzele cancerului de prostată, despre cât de indicat este testul PSA pentru depistarea acestei afecţiuni şi cum putem şti dacă tumoarea este agresivă sau neagresivă ne vorbeşte, la Adevărul Live, medicul oncolog Florin Băcanu, coordonator al Serviciului Oncologic Sector 1, în cadrul Spitalului „Sfânta Maria“ din Capitală, şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor Oncologi din România.

Cât de frecvent este cancerul cel de prostată?

Prevalenţa cancerului de prostată este mare, numărul pacienţilor care sunt în viaţă este pe durată lungă 5-10-20 de ani. Şi atunci, dacă-i numărăm pe toţi supravieţuitorii constatăm că masa mare de pacienţi în viaţă este de 8 ori mai mare decât numărul pacienţilor pe care îi diagnosticăm, anual. Deci acest raport de 8 la 1 arată că la fiecare 8 pacienţi vechi vine unul nou.

Un cancer care poate fi tratat, dacă este în stadiul local adică neoplasmul este în interiorul prostatei princhirurgia sau de radioterapia tumorii. Şi atunci, chiar dacă pacienţii vin în stadiul cum este cazul în România când 80% din pacienţi vin când boala nu mai e localizată. Celulele maligne depăşesc capsula prostatei şi invadează veziculele seminale, invadează ganglionii regionali şi sunt şi 10-15% din pacienţi care se adresează oncologului atunci când deja au dus boala câţiva ani şi vin cu dureri osoase.

Şi atunci, dacă faci un PSA vezi că e mare, dacă faci o puncţie biopsie prostatică confirmă diagnosticul de cancer de prostată şi dacă faci imagistică – RMN sau scintigramă osoasă  - constaţi că stadiul este IV adică boala s-a cuibărit 90% în oase.

Boala are multiple tratamente: chirurgie, radioterapie, hormonoterapia antiandrogenică, chimioterapie. Pacienţii care au diagnosticul de cancer vin deja speriaţi. Ei cred că e mai e ca acum 40 de ani când erai diagnosticat cu cancer şi într-o lună-două dădeai colţul. Ceea ce nu e adevărat.

Mulţi bărbaţi vin când medicul le descoperă în sânge un marker tumoral care arată că sunt urme de celule maligne. În 85% din cazuri markerul ne atrage atenţia că într-adevăr e vorba de un cancer de prostată şi unul de adenom. Şi atunci, e bine ca bărbaţii după 50-60 de ani să-şi facă odată pe an un PSA – analiză care costă 35-40 de lei  sau se face gratuit, dacă au trimitere de la medic.

Semnele bolii şi traseul pacientului

Urinările dese, de 2-3 ori pe noapte, sau bărbatul se screme uşor pentru a elimina şi ultimele picături de urină. Dacă se adresează urologului acesta face un PSA, un tuşeu rectal şi recomandă o puncţie biopsie prostatică. Aceasta înseamnă recoltarea din interiorul prostatei a 12 fragmente care se pun la microscop şi care pun diagnosticul de certitudine.

Cu diagnosticul pus, pacientul se înscrie la un medic oncolog. Acesta stadializează boala, verifică dacă e sau nu limitată la nivelul prostatei. Dacă tumora a depăşit nivelul local, fiecare pacient ar trebui să întrebe medicul ce tratamente are la dispoziţie şi care sunt dezavantajele fiecărui tip de tratament. De exemplu, în radioterapie,  fără să vrem dat fiind că nu avem cele mai bune aparate de radioterapie în toată ţara şi nici nu sunt suficiente,  e posibil să apară fenomene de iritare din cauza tratamentului care nu e foarte ţintit  a rectului sau a vezicii urinare. Adică n-ai infecţie şi totuşi urinezi mai des, cu usturimi..

În stadiul în care există deja noduli se propune hormonoterapia. Aceasta blochează formarea de hormoni masculini, 90% din aceşti hormoni se formează în testicule. Acum 30 de ani se îndepărtau testiculele. Se numea castrare chirugicală. Astăzi, castrarea chimică constă într-o injecţie, odată la 3 luni, şi atunci pe axul hormonal care pleacă din hipofizăporneşte un semnal către testicule iar comanda spune nu mai sintetiza hormonul masculin. Deja prin acest gest câştigăm cel puţin 2 ani. Tot pe piaţă şi tot cu acces gratuit sunt pe piaţă nişte tablete cu antiandrogeni. Acestea contracarează efectul hormonilor masculini, testosteronul sintetizat la nivelul suprarenalelor.

În 5-8% din cazuri cancerul apare ca urmare a transmiterii genetice. De exemplu, bunicul a avut cancer la 85 de ani, fiul poate face la 65 de ani, iar nepotul se poate trezi că are o probabilitate de 4 ori de 5 ori mai mare decât au avut părinţii lui de a face aceeaşi boală.

Bărbaţii obezi au un risc cu 20% mai mare decât ceilalţi de a face cancer de prostată pentru că şi grăsimea sintetizează hormoni masculini. De aceea, e bine să facem mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Să nu mâncăm grăsimi, prăjeli, să nu avem carenţe vitaminice.

Simplul fapt că înaintăm în vârstă face ca acest risc de cancer să crească, astfel că la 75 de ani, 85% din bărbaţi au deja cancer de prostată. Simplul fapt că trec anii erodează sistemul imunitar care ar fi trebuit să acţioneze, erodează apărarea locală, uitaţi-vă la ce mâncau bunicii noştri. Ei nu consumau alimente atât de chimizate care strică homeostazia genetică. Echilibrul între celulele care apără de cancer şi cele care împing către cancer este stricat de factorii de mediu – 10% din cazuri, alte 10% de cazuri este vorba din iradieri, dar chiar dacă ar fi să ne ferim de toţi factorii tot nu ne putem feri de faptul că, inexorabil, la 70-80-90 de ani tot apare boala.

În mod normal, PSA-ul e 4, dacă e între 10 şi 20 trebuie să mergi la urolog să faci un tuşeu rectal şi o puncţie biopsie. Dacă în urma diagnosticului este un cencer local i se propune chirurgie şi radioterapie, iar dacă este extins hormonoterapie.

10-15% din bărbaţii români vin direct în stadiul IV de cancer şi au 60-70 de ani. Astfel, mesajul e simplu: mergi şi facţi un PSA. În alte ţări, bolnavii vin în stadiile I şi II de boală şi se vindecă în urma tratamentului, în timp ce, la noi, vin în stadii mari, mai ales că boala nu dă dureri.

Cancerul de prostată e mult mai blând şi nu ameninţă viaţa. Pentru 85% din cancere de prostată speranţa de viaţă e de peste 10-15 ani. Există şi circa 20% din cazuri în care tratamentele hormonale nu prind pentru că receptorul androgenic e modificat. Poate fi o modificare genetică sau una dobândită.  Atunci se intervine cu chimioterapia. Dacă nici aceasta nu dă rezulate se intervine cu molecule noi, tip de tratament pentru care nu este nevoie de spitalizare pentru că nu este perfuzabil. Norocul pacienţilor din România e că, din decembrie anul trecut, sunt pe listele de gratuităţi.

Teorii greşite despre cancer

Să nu faceţi o puncţie biopsie că în felul acesta zgândăriţi tumora.

Cancerul se vindecă cu bioenergie, ierburi sau regimuri speciale.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite