Ţi-e drag, dar e plin de germeni. Cele mai mizerabile lucruri pe care le atingi toată ziua. Mobilul - locul I
0Telefonul mobil îl luăm cu noi peste tot, chiar şi la toaletă. Drept rezultat, poate fi de 10 ori mai plin de germeni decât scaunul de toaletă. Pe ce alte obiecte pline de germani mai punem mâna toată ziua şi nu ne dăm seama.
Telefonul mobil îl luăm cu noi peste tot, chiar şi la toaletă. Drept rezultat, poate fi de 10 ori mai plin de germeni decât scaunul de toaletă. De fapt, ar putea fi plin de E.coli, o bacterie care poate determina diareea şi crampele stomacale şi care poate supravieţui ore întregi pe suprafeţe calde. Soluţia? Lăsăm telefonul oriunde altundeva, dar nu în baie şi ne spălăm neapărat pe mâini după ce folosim toaleta, este sfatul experţilor site-ului de ştiri medicale webmd.com. Şi, eventual, mai ştergem şi mobilul, din când în când, cu un şerveţel antibacterian.

Telecomanda televizorului este atinsă de toată lumea nonstop. Şi atunci când nu o atingem cu mâinile pline de germeni o lăsăm să zacă pe jos sau pe sofa, un loc prielnic pentru mucegaiuri şi bacterii. Soluţia? Ştergem sistematic telecomanda cu un şerveţel umed antibacterian.

Tastatura computerului. Ne luăm prânzul în fiecare zi la muncă deasupra lui. Acasă, copii mucoşi joacă jocurile lor favorite, ca să nu mai punem la socoteală că pisica mai trage câte un pui de somn pe tastatură atunci când prinde ocazia. În aceste condiţii, nu-i de mirare că e plină de germeni. Soluţia? Oprim computerul, scuturăm puternic tastatura de resturi alimentare şi praf şi ştergem cu un tampon de bumbac îmbibat cu alcool, tastă cu tastă.

Surpriză! Buretele de vase este cel mai mizerabil lucru din casă. Este ud, abdorbant şi folosit tot timpul pentru a curăţa resturile alimentare de pe veselă. E greu să fie ţinut curat aşa că soluţia este înlocuirea lui cât mai des.

Suportul periuţei de dinţi. Chiar dacă pasta de dinţi omoară germenii, mulţi rămâni prinşi între perii periuţei şi se scurg în suport. Acesta este unul dintre cele mai pline de germeni locuri din casă, astfel că trebuie curăţat cât mai des, în maşina de spălat vase eventual.

Cuptorul cu microunde şi uşa frigiderului sunt pline de bacterii. La fel şi butoanele aragazului, rezervorul cafetierei şi care poate fi plin de mucegai. Trebuie să ne spălăm mâinile înainte şi după ce am pus mâna pe aparat, să clătim vasul de cafea înainte de fiecare folosire şi să-l spălăm cu oţet o dată pe lună.

Despre bani, ce să mai spunem? Trec din mână în mână, iar cercetările făcute au găsit pe bancnote 3.000 de tipuri diferite de bacterii – de la cele care determină acneea la microbi proveniţi de la cei care obişnuiesc să îşi lingă degetele înainte de a număra banii. Soluţia? Spălarea pe mâini cu apă şi săpun după ce punem mâna pe aşa ceva. Nici varianta cu cardul nu este mai curată, pentru că şi bancomatul este atins de tot felul de oameni .

Lenjeria. Vă gândţi că un ciclu de spălare lu uscare face rufele să fie curate? Poate că nu pe toate. Un studiu a arătat că un rotavirus – care cauzează probleme digestive severe – poate supravieţui unei asemenea manevre. Soluţia? Spălarea lenjeriei separat, în apă foarte fierbinte, în maşina de spălat, folosirea înălbitorilor şi cicluri lungi de spălare la maşină.
Geanta. Ţinem mâinile pe ea tot timpul şi o lăsăm peste tot. Dar arareori o spălăm. Asta contează pentru bacteriile care o colonizează. Soluţia? O agăţăm într-un cui cât de des putem şi o curăţăm cu şerveţele antibacteriene, înăuntru şi în afară. Sau în maşina de spălat.

Coşul de la supermarket . Dacă stă afară, lângă parcare sunt şanse mari ca găinaţul de pasăre să ajungă pe el, iar acesta este unul dintre căile prin care E.coli, salmonella şi alte bacterii care cauzează diareea se pot transmite.
Prosopul de bucătărie. Nu-l utilizăm doar pentru a ne şterge pe mâini sau a lustrui vasele, ci şi pentru a mai îndepărta una-alta , astfel că pânza poate ajunge un loc populat cu bacterii. Soluţia? Spălarea lor frecventă, nu înainte de a fi lăsate la înmuiat în soluţie cu înălbitor.