10 teorii populare despre sănătate infirmate de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii auzim, cel puţin o dată în viaţă: „Dormi cel puţin opt ore pe noapte!“, „Nu-ţi mai încrucişa ochii că vor rămâne aşa!“ sau „Dacă îţi trosneşti degetele faci reumatism“. Multe dintre aceste teorii nu au însă nicio bază ştiinţifică.

1. „Nu-ţi trosni degetele“

Mitul spune că acest obicei provoacă artrită. E drept, poate fi agasant, dar niciun studiu medical nu dovedeşte că trosnitul degetelor conduce spre o astfel de afecţiune. Cu toate acestea, anumiţi medici susţin că trosnirea în mod repetat a articulaţiilor poate dăuna degetelor în alte moduri, aşa că e de preferat evitarea acestui obicei. Te-ai întrebat vreodată cum anume este produs sunetul? Când îţi întinzi degetele, oasele se trag creând o bulă de aer în jurul articulaţiilor. Când bulele explodează, apare şi sunetul.

2. „Nu ieşi din cază cu părul ud“

Te poate face să-ţi fie frig, dar nu poţi răci dacă ieşi din casă cu părul ud. Răcelile sunt cauzate de un virus care de obicei este răspândit prin picăturile de tuse sau de strănut, în comunităţi. Pentru evitarea virusului, ar trebui să te speli pe mâini mai des şi să eviţi locurile aglomerate sau contactul apropiat cu o persoană bolnavă. Vulnerabilitatea în faţa virusurilor răcelii este cauzată de scăderea imunităţii prin surmenaj, stres şi alte afecţiuni.

3. „Bea opt pahare de apă pe zi“

Dacă bei suficientă apă cât să îţi potoleşti setea, să mergi des la toaletă, iar urina să fie aproape incoloră, probabil că bei atât cât organismul tău are nevoie. Acele magice „opt pahare pe zi“ includ apa pe care o primeşti din mâncare şi din alte băuturi, care îţi oferă, în plus, şi alţi nutrienţi.

4. „Evită cititul la lumină slabă“

E posibil să te alegi cu o migrenă şi să îţi oboseşti ochii, dar specialiştii consideră că lumina slabă nu provoacă nicio afecţiune a vederii. Acest lucru nu este posibil nici dacă stai prea aproape de ecranul televizorului sau al computerului, cum se crede. Singurul lucru care se poate întâmpla este să-ţi oboseşti ochii şi să te alegi cu sindromul de ochi uscaţi. Pentru a reduce aceste riscuri, este recomandat să stai la o distanţă confortabilă şi să iei pauze dese (cel puţin una la fiecare 20 de minute).

5. „Regula celor cinci secunde“

Cu toţii am auzit de această teorie: atunci când cineva scapă mâncare pe jos, germenii nu apucă să se agaţe de mâncare în primele 5 secunde. În 2004, un student, Jillian Clarke, a testat această teorie şi a demonsrat că este de fapt un mit. Studiile lui au arătat, de asemenea, că, dacă alimentele sunt scăpate pe covor, ele vor atrage un număr mai mic de germeni decât dacă ar fi fost scăpate pe o suprafaţă tare (pe gresie, de exemplu).

6. „Hrăneşte răceala, înfometează febra“

Mai exact, pentru a scăpa mai repede de răceală, ar trebui să mănânci sănătos, iar ca să scapi de febră trebuie să nu mănânci deloc. Nici în acest caz teoria nu a fost dovedită. Când vine vorba de boală, consumul multor fluide este cheia unei recuperări rapide. Dar nici să te forţezi să mănânci atunci când ai stări de greaţă şi de vomă nu este recomandat. Ca regulă generală, daca ţi-e foame, probabil că ar trebui să mănânci.

7. „Nu consuma cafeină, fiindcă te vei deshidrata“

În perioadele caniculare, oamenii sunt avertizaţi să nu consume prea multă cafea, din cauza proprietăţilor ei diuretice, care pot conduce spre deshidratare. Un studiu din 2002, realizat la Universitatea din Connecticut, care între timp a mai fost confirmat şi de alte cercetări, a arătat că oamenii care consumă băuturi decafeinizate prezintă o diferenţă de doar 3% în menţinerea apei în organism, prin urmare rolul diuretic al cafelei nu este atât de periculos vara.

8. „Ai nevoie de opt ore de somn pe noapte“

Nu toată lumea are nevoie de opt ore de somn pe noapte. Unii oameni funcţionează cum trebuie şi după şase ore de somn, în timp ce alţii nici măcar după ce au dormit nouă ore nu se simt odihniţi. Regula de aur este: dacă te trezeşti simţindu-te obosit, probabil ar trebui să dormi mai mult sau să investighezi cauzele oboselii prin investigaţii medicale.

9. „Laptele cald te ajută să adormi“

Da, laptele conţine triptofan, o substanţă care, teoretic, ne ajută să adormim mai uşor, însă ar trebui să consumi o cantitate foarte  mare pentru a te ajuta să adormi.  Reacţia pe care oamenii o au în urma consumului de lapte ţine în întregime de psihic, deci te va ajuta să adormi doar dacă crezi asta.

10. „Guma înghiţită rămâne în stomac pentru şapte ani“

Fiecare copil care a înghiţit gumă a auzit asta. Guma de mestecat, la fel ca orice alt aliment pe care îl înghiţi, va fi împinsă de fluidele şi de mâncarea din stomac şi condusă spre „ieşire“. Nu durează şapte ani, ci doar de câteva zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite