Socul, medicul fără stetoscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile de soc pot grăbi formarea puroiului în cazul furunculelor şi abceselor
Florile de soc pot grăbi formarea puroiului în cazul furunculelor şi abceselor

Plantă de leac, socul înfloreşte în luna mai, răspândind un miros plăcut şi proaspăt. Parfumul inconfundabil te trimite automat cu gândul la o socată rece şi parfumată, pe care s-o bei într-o zi de vară călduroasă.

„Dacă Dumnezeu vrea, un bolnav poate fi tratat doar prin simpla atingere a socului“, spune un proverb francez. Calităţile vindecătoare ale socului sunt cunoscute încă din Antichitate. Florile, dar şi scoarţa şi fructele erau căutate pentru calităţile lor vindecătoare. Odinioară, erau folosite în special pentru probleme de piele sau pentru igiena personală.

Datorită substanţei active numită sambunigrină, socul facilitează producerea transpiraţiei, are rol antiinflamator şi de reglare a tranzitului intestinal. Este foarte bună şi împotriva reumatismului. Răceala şi gripa, constipaţia, nevralgiile, furunculele şi abcesele îşi vor găsi „naşul˝odată ce ai băut un ceai, sau ai folosit o cremă pe bază de soc (în cazul problemelor de piele).

Are efect sudorific

Principala acţiune a socului este cea sudorifică (stimulează transpiraţia), cu efect benefic în numeroase afecţiuni, mai ales răceli şi stări febrile. În cartea „Atlasul modern al plantelor“, Sophie Emma Magdalene Grieve, renumit horticultor britanic, oferă ca remediu împotriva gripei o infuzie puternică de flori de soc uscate şi mentă.

„Pune o mână din fiecare într-un ulcior, toarnă peste o pintă şi jumătate de apă fiartă (măsură de capacitate egală cu 0,568 litri în Marea Britanie sau 0,473 litri în SUA – n.r.), lasă la opărit, cam o jumătate de oră, apoi scurge şi separă, îndulceşte şi bea lichidul cât mai fierbinte. Vor urma transpiraţii abundente, iar răceala sau gripa vor fi probabil învinse în 36 de ore“.

Pentru răceli şi gripă, mai poţi prepara un decoct dintr-o linguriţă de fructe de soc coapte sau uscate la o cană cu apă. După ce dă în clocot, striveşti boabele şi adaugi puţin zahăr. Bei 1-2 căni pe zi. Infuzia o prepari dintr-o lingură de flori de soc la o cană de apă, seara înainte de culcare.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite