Seminţele de cânepă, perfecte pentru sănătatea inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cânepa se foloseşte de milenii în fabricarea textilelor, în medicină şi în industria alimentară. Uleiul făcut din seminţele de cânepă are efecte benefice asupra inimii, creierului şi chiar vindecă anumite afecţiuni dermatologice.

O plantă asemănătoare canabisului (marijuanei), cânepa este folosită de secole în alimentaţie, medicină şi la fabricarea textilelor. În ciuda beneficiilor sale, cânepa a fost interzisă în America de Nord încă din anii '30, atunci când toate varietăţile de canabis au fost declarate ilegale din cauza substanţei halucinogene pe care o conţineau – tetrahidrocanabinol (THC), notează „Medical News Today“.

Totuşi, cânepa care are un conţinut scăzut de THC (0,3%) a fost legalizată în Uniunea Europeană iar piaţa de desfacere a acestei plante, care se foloseşte în medicină, în fabricarea hârtiei sau a materialelor textile, este estimată la 100-150 de milioane de euro anual.

Cercetătorii au analizat cantităţi din uleiul din seminţe de cânepă pentru a vedea ce calităţi poate avea. Aşa s-a descoperit că unele din componentele ei sunt eficiente pentru păstrarea unei sănătăţi de fier. Printre elementele benefice ale cânepei se numără sterolii, alcoolii alifatici şi acizii linoleici.

Uleiul din seminţe de cânepă, ajutor de nădejde pentru sănătatea inimii

Unul dintre acizii linoleici care se regăsesc în uleiul de cânepă este un acid gras Omega 3 pe care studiile l-au identificat drept un protector al sănătăţii inimii.

Sterolii sunt, de fapt, alcooli steroizi. Specialiştii ştiu că sterolii sunt foarte folositori în scăderea colesterolului şi că un consum zilnic scade riscul de atac de cord.

Alcoolii alifatici din uleiul de cânepă scad şi ei colesterolul şi reduc agregarea plachetară, cea care se poate produce pe o placă de aterom şi care favorizează constituirea cheagurilor ce pot astupa vasele de sânge. Unul din aceşti alcooli, mai precis „pitolul“, este asociat cu beneficii antioxidante şi anticancer şi se mai poate regăsi şi în alte alimente sănătoase cum ar fi spanacul, fasolea, legumele crude şi sparanghelul.

Un alt antioxidant din uleiul din seminţe de cânepă este tocoferolul, cunoscut pentru beneficiile sale împotriva bolilor degenerative, cum este ateroscleroza sau boala Alzheimer.

Uleiul de cânepă este cunoscut şi pentru efectul pozitiv asupra bolilor dermatologice şi metabolismului lipidic (procesul prin care acizii graşi sunt dezintegraţi în organism).

Seminţele de cânepă mai au şi cantităţi mari de vitamina A, C şi E, de beta-caroten şi sunt bogate în minerale, cum este fosforul, potasiul, magneziul, sulful şi calciul. Ca aliment, seminţele sunt hrănitoare, conţinând un echilibru excelent de acizi graşi polisaturaţi. Specialiştii spun chiar că au un gust extraordinar. 


Citeşte şi:

Descoperire surprinzătoare: Uleiul de şarpe ar putea fi un leac pentru bolile cardiovasculare

Cercetători din domeniul biologiei sunt de părere că fiziologia unică a pitonilor poate ajuta persoanele care suferă de boli cardiovasculare.

Ce ulei să alegem?

Fie că îl folosim la salate ori la prăjirea alimentelor, uleiul este un ingredient indispensabil în bucătărie. Pentru prăjit, trebuie să ţinem cont de rezistenţa uleiului la încălzire. Dacă aceasta este scăzută, uleiul poate deveni nociv.

Virtuţile terapeutice ale uleiului de cătină

Sub formă de ulei, cătina este folosită de mii de ani în uşurarea simptomelor bolilor de inimă şi de piele, precum şi a reumatismului. Am aflat pentru tine metode pe cât de simple, pe atât de eficiente de a-ţi prepara acest ulei şi de a-l pune la încercare cu rezultate vizibile!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite