Medicament pentru durerile puternice: muzica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul percepe sunetele muzicale ca pe o terapie antidurere fără efecte secundare FOTO Shutterstock
Creierul percepe sunetele muzicale ca pe o terapie antidurere fără efecte secundare FOTO Shutterstock

Muzica, fie ea clasică sau de jazz, a dovedit de-a lungul timpului calităţi importante pentru psihic: reduce stresul, ne relaxează, ne ajută să ne concentrăm mai bine. Iar acum cercetătorii ne oferă şi mai multe motive să ascultăm muzică de calitate.


Indiferent de stilul muzical preferat, oamenii de ştiinţă confirmă: meloterapia reduce semnificativ intensitatea durerilor cronice. Această calitate de care se bucură persoanele care ascultă în mod frecvent muzică a fost demonstrată în urma unui studiu american publicat în „Journal of Advanced Nursing“. În cadrul studiului, meloterapia a fost testată pe 60 de persoane cu vârste între 20 şi 65 de ani.

Unele dintre acestea aveau migrene, altele sufereau de dureri cronice persistente, cauzate de deformări ale coloanei, de artroză sau de poliartrită reumatoidă, de mai bine de şase ani. Toţi participanţii au declarat că niciunul dintre tratamentele clasice cu medicamente antalgice nu îşi mai făcea efectul împotriva durerilor. Din această cauză, nu îşi puteau desfăşura activităţile zilnice obişnuite, iar la serviciu nu mai dădeau randament şi riscau să îşi piardă locul de muncă.

O oră pe zi, timp de o săptămână

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei grupuri, dintre care doar două au ascultat muzică, cel de-al treilea fiind considerat grup martor. Cei din primul grup au ascultat muzica lor favorită o oră în fiecare zi, timp de o săptămână. Iar celor din grupul al doilea, cercetătorii le-au impus să asculte muzică de relaxare în aceleaşi condiţii.

Prima constatare a celor care au realizat acest studiu este că nu există nicio diferenţă între stilurile muzicale ascultate cu privire la efectul împotriva durerii. Apoi, specialiştii americani au concluzionat că muzica a redus cu 21% intensitatea durerii şi, în plus, a ameliorat cu 25% stările depresive ale participanţilor, legate de durerile de care sufereau.

Tensiune mai mică, vindecare mai rapidă

Mai mult, doctorul Rosalia Staricoff, de la Spitalul Westminster din Londra, a observat, tot în cadrul unui studiu, că pacienţii care ascultă muzică se vindecă mai repede şi stau mai puţin timp internaţi în spital.

„Meloterapia produce modificări importante din punct de vedere fizic: micşorează tensiunea arterială, încetineşte bătăile inimii şi reduce nivelul hormonilor de stres. Aşa se explică de ce pacienţii care ascultă muzică în mod regulat stau mai puţin în spital decât cei cărora li se administrează doar tratamentele clasice“, subliniază specialista.

O astfel de situaţie este cea a pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral. Dacă, pe lângă tratamentul obişnuit, aceştia sunt expuşi la sunetul muzicii imediat după atacul cerebral, efectele sunt semnificative. Bolnavii îşi recuperează într-un timp scurt capacităţile cognitive, cum sunt memoria şi atenţia. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că muzica stimulează refacerea reţelelor neuronale afectate de accidentul vascular. 

Un mic ajutor din partea Ellei Fitzgerald şi a lui Louis Armstrong

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite