Beneficiile seminţelor de in pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiile seminţelor de in au fost intens promovate de nutriţionişti. Pe piaţă există mai multe sortimente, însă nu toate aduc beneficii pentru sănătate.

Beneficiile seminţelor de in sunt în primul rând pentru că au un conţinut însemnat de grăsimi de cea mai bună calitate, de fibre şi antioxidanţi. Există studii are arată că seminţele de in au un rol foarte important în reducerea riscului apariţiei diabetului, a cancerului şi a mai multor tipuri de boli cardiovasculare. 

Pe lista de benefii ale seminţelor de in pentru sănătate trebuie notat că este o sursă de acizi Omega 3. Cei pe care îi conţin seminţele de in reduc nivelul colesterolului „rău”. 

Acizii graşi Omega 3 conţin acid alfa-linoleic, una dintre cele două forme esenţiale de acizi graşi pe care trebuie să le aducem în organism prin alimentaţie, pentru a putea produce alte tipuri de grăsimi de care corpul are nevoie ca să funcţioneze la parametri optimi.

Seminţele de in mai au şi calitatea că au un conţinut important de fibre alimentare, care au rol esenţial în prevenţia bolilor cardiovasculare. Acestea pătrund în organism şi leagă moleculele de colesterol şi îl ajută să elimine o parte importantă dintre ele. Prin urmare, organismul mai absoarbe doar o mică parte colesterol. 

Beneficiile seminţelor de in. Conţin vitamine şi minerale

Seminţele de in sunt o sursă importantă şi de vitamine şi minerale: vitamina B1-0,2 mg (11% din necesarul zilnic); vitamina B3-0,3 mg (2% din necesarul zilnic); vitamina B5-0,1 mg (1% din necesarul zilnic), vitamina B9-8,9 micrograme (2% din necesarul zilnic), calciu-26,1 mg (3% din necesarul zilnic), fier-0,6 mg (3% din necesarul zilnic), magneziu-40,2 mg (10% din necesarul zilnic, fosfor-65,8 mg (7% din necesarul zilnic), potasiu-83,3 mg (2% din necesarul zilnic).

Seminţele de in mai conţin şi lignină, o categorie de fitoestrogeni, care acţionează asemănător cu estrogenii, hormonii sexuali feminini. Astfel, seminţele de in vin şi cu un aport antioxidant, cu aceste substanţe capabile să neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Seminţele de in se numără printre cele mai bune surse de lignină (0,3 grame de lignină la 100 de grame de seminţe).

Lignina conferă seminţelor de in calitatea de arme antitumorale. Mai multe studii au arătat că lignina are proprietăţi antiangiogenice, adică opreşte formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente.

Nutriţioniştii recomandă să cumpărăm noi seminţe de in şi să-l măcinăm, pentru că ar trebui consumat proaspăt. De asemenea, ulei din seminţe de in nu are aceeaşi compoziţie cu efecte benefice. 

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, seminţele de in nu ar trebui să fie consumate în exces de femeile însărcinate, pentru că are conţinut ridicat de estrogen. Nici persoanele cu obstrucţie intestinală nu ar trebui să consume seminţe de in, pentru că ar putea tulbura suplimentar tranzitul intestinal, din cauza conţinutului crescut de fibre. De asemenea, mai pot apărea meteorismul intestinal, flatulenţă, dureri abdominale, greaţă, constipaţie sau diaree, balonări.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite